As. Oy Vähä Häme, Turku

Turkulainen taloyhtiö säästi maalämmöllä ensimmäisenä vuonna yli 20 000 euroa

Turussa sijaitseva As. Oy Vähä Häme vaihtoi maalämpöön vuoden 2018 lopussa ja säästöä on syntynyt paljon jo ensimmäisen vuoden aikana. Taloyhtiö sijaitsee aivan Turun keskustan kupeessa pienellä tontilla, jonka johdosta kohteen hybridilämmitysjärjestelmä vaati huolellista suunnittelua.

Rototecin tekemä suunnittelukonsepti sisälsi TRT-kaivon porauksen, vastemittauksen, kaivokentän simuloinnin ja suunnittelun sekä 8 kappaletta 350 metrin syvyisiä kaivoja kaupunkiolosuhteissa. Tontin koko oli kuitenkin optimaalinen ja kaivot saatiin hyvin porattua sisäpihalle.

Maalämpökaivot mitattiin ja simuloitiin ensin ja näin voitiin varmistua maaperän energian riittävyydestä koko laitteiston elinkaaren ajan. Toisessa vaiheessa kohteeseen asennettiin lämpöpumput, sekä uusittiin poistoilmapuhaltimet energiaa säästäviksi ja lämpöä kerääviksi. Myös älykäs etävalvonta kuului asennukseen, jonka avulla voidaan todentaa kohteen säästöt reaaliajassa. Säästöt eivät siis jää arvailujen varaan, vaan ne voidaan todentaa ja raportoida vaivattomasti.

Hiilijalanjälki pieneni 80% ja vastikkeita voidaan jopa laskea

Kohteen ensimmäisenä vuotena laskennallista säästöä kaukolämpöön verrattuna kertyi hieman yli 20 000 euroa, jolla maksetaan laitteen investointia takaisin. Vastikkeita ei tarvinnut siis investoinnin vuoksi nostaa vaan päinvastoin tulevaisuudessa niitä voidaan jopa laskea. Huoltokulut mukaan luettuna investoinnin laskennallinen tuotto verrattuna aiempaan järjestelmään on 25:ssä vuodessa jo 496 000€.

”Teetimme maalämpöprojektin linjasaneerauksen aikana ja vaihto tehtiin molempiin rappuihin yhtä aikaa. Projekti meni tosi hyvin ja helposti. Kohde oli hyvin selkeä ja kaivokenttä suunniteltiin ja tehtin hyvin valmiiksi. Aikataulut pitivät hienosti ja TRT mittaukset sujuivat hyvin. Projektissa ei tullut mitään yllätyksiä, kustannukset olivat inhimilliset ja kustannusarviot pitivät hyvin paikkansa”, kertoo tyytyväinen isännöitsijä Veikko Nieminen, Kiinteistöpiste Vuori Oy:stä.

Hyvin kannattavan investoinnin lisäksi As. Oy Vähä Häme pienentää lämmityksen hiilijalanjälkeään n. 80% toistaiseksi. Maalämmön käytön hiilijalanjäljestä esimerkkinä voidaankin hyvin pitää vuotta 2019 jolloin Turku Energian ilmoittamat päästöt olivat 144 kgCO2/MWh ja maalämmön 31 kgCO2/MWh. As. Oy Vähä Häme onkin siis säästänyt tarkalleen vuodessa 40t. CO2 päästöjä, joka vastaa 250 000:ta kilometriä autolla ajettuna. Vaikka kaukolämpö vihertyy vauhdilla, niin myös maalämmön päästöt ovat vähentyneet jopa 20% vuosien 2018 ja 2019 välillä. Maalämpöön siirtyminen onkin tehokkain tapa tehdä tuottoa laitteiston käynnistyspäivästä lähtien, sekä pienentää hiilijalanjälkeä.

Share: