Kiitos Suomen hallitus - vihreä elvytys luo työpaikkoja ja antaa mahdollisuuden yrityksille

Vuosi 2020 jää monelle mieleen kauhun vuonna. Eikä se ole ollut sitä pelkästään koronaan sairastuneille, omaisille ja kaikille ihmisille rajoituksineen, vaan myös monelle yritykselle yllättävänä kasvun romahduksena.

Olemmekin tyytyväisinä seuranneet Suomen hallituksen päätöksiä ja toimia vihreään elvytykseen ilmaston ehdoilla. Ilmastotavoitteet ovat pitkään olleet puheen tasolla, mutta nyt vihdoin näyttää siltä, että konkreettisia toimiakin asian eteen tehdään. Energiaremonttiavustukset ovat hieno kädenojennus niin omakoti- kuin taloyhtiöasukkaillekin. Toivommekin, että suuri osa näistä avustuksista käytetään oikeisiin energiaremontteihin, jotka todella parantavat kiinteistön energiatehokkuutta pitkällä tähtäimellä, eikä nopeisiin korjausliikkeisiin, joita joudutaan parantelemaan vuosien varrella.

Miksi kannattaa valita geoenergia eli maalämpö ja maaviileä?

Maalämpöön siirtyminen on isompi kertainvestointi, mutta myös oikea investointi hiilineutraaliin tulevaisuuteen. Maalämmön käyttökulut ovat hyvin kustannustehokkaat ja järjestelmä on erittäin varma ja toimiva vuosikymmenien ajan. Maalämmön avulla saavutetaan parempi hyötysuhde kuin esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpuilla ja maalämpöpumpun tehokkuus ei ole ulkolämpötilasta riippuvainen. Maalämmön kylkeen on mahdollista saada helposti käyttöön myös maaviileä, jonka suosio onkin noussut viime aikoina lämpimien kesien myötä.

Käytönaikaiset kustannukset ovat maalämmöllä hyvin matalat verrattuna muihin lämpöpumppuihin, minkä kautta saavutetaan enemmän säästöjä lämmityksestä ja viilennyksestä. Maalämpöprojektissa on työn osuus myös isompi kuin siirtymisessä muihin lämpöpumppuihin, jolloin projektiin saa suuremman hyödyn myös kotitalousvähennyksestä.

Katso lisää maalämpöön siirtymisestä maalämpöä taloyhtiöille webinaaristamme.

Pirkkalasta löytyy hyvä esimerkki maalämpöprojektien lupien sujuvoittamiseen

Suomessa ollaan siis hyvällä mallilla uusiutuvaan energiaan siirtymiseen kannustamisessa. Seuraavaksi olisi hyvä helpottaa kuitenkin maalämpöprojektien lupamenettelyjä. Olemme huomanneet useissa projekteissamme rakennusluvan hakemisen viivästyttävän projekteja huomattavasti. Jotta oikeasti taataan reilu kilpailutilanne kaikille ja mahdollistetaan hiilineutraalin maalämmön ja maaviileän käyttöönotto, niin lupamenettelyä olisi syytä sujuvoittaa.

Hyvänä esimerkkinä tästä on toiminut Pirkkalan kunta, jossa rakennuslupaa maalämpöprojektille ei tarvita, kun tietyt kriteerit täyttyvät eli esim. maalämpökaivon etäisyys naapurin tontista on vähintään 7,5 metriä, maalämpökaivojen väliin jäävä tila on vähintään 15 metriä ja etäisyys kadusta ja muista yleisistä alueista on vähintään 4 metriä. Jos maalämpökaivon sijainti tulee olemaan lähempänä kuin yllämainitut etäisyydet, on projekti mahdollista kuitenkin toteuttaa hakemalla rakennuslupaa.

Pirkkalan kunta perustelee päätöstään maankäyttö-ja rakennuslain lisäyksellä, jonka mukaan kunta voi rakennusjärjestyksessä määrätä, että toimenpidelupaa ei kunnassa tai sen osassa tarvita 1 momentin 1–10, 12 tai 13 kohdassa tarkoitettuun toimenpiteeseen, jos toimenpidettä voidaan pitää vähäisenä. Pirkkalan kunta näkeekin siis maalämpöprojektin vähäisenä toimenpiteenä, kun sen rakennusjärjestyksessään asettamat kriteerit täyttyvät. Lue lisää Pirkkalan kunnan rakennusjärjestyksestä: https://www.pirkkala.fi/library/files/5efac58b475a6c122e6f9212/Rakennusj_rjestys_2016.pdf.

Näin ollen maalämpöprojektit Pirkkalassa saadaan nopeammalla aikataululla toteutettua. Tästä hyötyvät kaikki; niin asukkaat, maalämpötoimijat kuin myös rakennusliikkeetkin, joiden projektien ei tarvitse odottaa maalämpöprojektin valmistumista. Tämä järjestely hyödyttäisi monen yrityksen liiketoimintaa ja auttaisi luomaan lisää työllisyyttä muissakin kunnissa. Siksi toivoisimmekin vastaavaa päätöstä muihin kuntiin, jotka haluavat saavuttaa ilmastotavoitteensa ja edistää vihreää elvytystä.

Geoenergiaan vaihtaminen kannattaa, niin taloudellisesti kuin ilmastosyistäkin. Suomalainen kemianteollisuuden ratkaisuja tarjoava Kiilto Oy on erittäin tyytyväinen maaviileän avulla tapahtuvaan viilennykseen, jonka avulla he ovat saavuttaneet jopa 200 000 euroa säästöjä vuodessa. Katso lisää!

 

Joanna Viileinen
Markkinointi-ja viestintäpäällikkö, Rototec Group

Haluatko keskustella
asiantuntijan kanssa?


Ota yhteyttä

 

Share:
Rototec-Maalampoopas-taloyhtioille_featured-img

Maalämpöopas taloyhtiöille

Avaamme oppaassa maalämpöprojektin vaiheet.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.