Keskisyvät energiakaivot

Keskisyvillä kaivoilla saadaan hyödynnettyä syvemmältä kalliosta saatavilla oleva suurempi energiamäärä. Rototec auttaa parhaan mahdollisen kaivokentän suunnittelussa.

keskisyvat-energiakaivot-rototec-img2

Liian pieni tontti tai muut rajoittavat esteet?

Maalämpö on kallioon varastoitunutta auringon energiaa ja uusiutuvaa geotermistä lämpöä. Toimiakseen optimaalisesti, maalämpöjärjestelmää varten tarvitaan riittävän suuri kalliomassa. Suuresta massasta voidaan ottaa kestävästi lämpöä rakennuksen tarpeisiin ja mitä syvemmälle kallioon mennään, sitä enemmän energiaa sieltä on saatavilla.

Rajoittavaksi tekijäksi maalämmön hyödyntämiselle tiheään asutuilla alueilla muodostuvat usein liian pieni tontti tai tontin hyödynnettävyyttä rajoittavat esteet, kuten tunnelit tai muu tekniikka. Tällöin syvemmät kaivot mahdollistavat useamman rakennuksen tai kiinteistön lämmityksen siirtymisen joko kokonaan tai osittain maalämpöjärjestelmään.

keskisyvat-energiakaivot-rototec-img1

Hybridikaivokenttä ratkaisuna tehontarpeen vaihteluille

Haasteena lämmitys- ja sähkömarkkinoilla on ollut tehontarpeen vaihtelu vuositasolla. Ratkaisuna tähän Rototec on kehittänyt hybridikaivokenttäkonseptin, jossa keskisyviä energiakaivoja käytetään tavallisten matalampien energiakaivojen rinnalla. Hybridikaivokenttä sopii erityisen hyvin ahtaille tonteille ja tuo säästöjä syvemmälle poraamisen lisääntyneisiin kustannuksiin.

Keskisyvillä kaivoilla saadaan hyödynnettyä syvemmältä kalliosta saatavilla oleva suurempi energiamäärä. Matalilla kaivoilla taas saadaan vastattua lämmityskauden korkeampaan tehontarpeeseen.

Matalat kaivot elpyvät kesän aikana ja niitä voidaan käyttää rakennuksen jäähdytykseen ja ladata. Rototec on kehittänyt keskisyvien energiakaivojen konseptin HybGeo-hankkeen osana.

keskisyvat-energiakaivot-rototec-temperature-of-bedrock

Rototec apuna hankkeessasi

Koska hybridikaivokentät ovat uusi konsepti, Rototec mitoittaa ja suunnittelee jokaisen keskisyviä kaivoja tarvitsevan rakennuksen hybridikaivokentän, käyttäen HybGeo-kehityshankkeen mittausten ja mallinnuksien avulla kerättyä viimeisintä tietoa.

Keskisyvät energiakaivot soveltuvat erityisen hyvin myös lämpöpumppuvoimalaitosten pohjakuorman, aluelämpöverkostojen tai hybridilämmitysjärjestelmien peruskuorman energianlähteeksi. Keskisyvistä energiakaivoista voidaan siten saada suurin mahdollinen energiamäärä. Myös näiden kohteiden kanssa Rototec auttaa parhaan mahdollisen kaivokentän suunnittelussa.

keskisyvat-energiakaivot-rototec-estimated-ground-load-white

Pyydä tarjous tai ota yhteyttä

Jaakko Jokitalo
Geoenergian asiantuntija, suurasiakkuudet
044 7610 804
jaakko.jokitalo@rototec.fi

Usein kysyttyä

Kuinka paljon porakone painaa ja minkä kokoinen se on?

Kuivapaino noin 18 tn, pituus ajoasennossa 9,2 m ja korkeus poratessa yli 8 m.

Miten poraus poikkeaa normaalista?

Poraustekniikka on tuttua, kalusto vain isompaa. Kaivon halkaisija on suurempi ja poratangot pidempiä ja vahvempia.

Kuinka kauan keskisyvän energiakaivon poraaminen kestää?

Noin yhden työviikon per kaivo.

Voiko matalia energiakaivoja porata samaan aikaan?

Ei, sillä mitoitus varmistetaan aina mittauksilla. Jättämällä tilaa riittävälle määrälle keskisyviä energiakaivoja, voidaan varmistaa riittävä energiantuotto. Matalat kaivot porataan aina keskisyvien valmistuttua ja lopullisen riittävän mitoituksen varmistuttua. Tämä pidentää työmaan kestoa, mikä on hyvä ottaa huomioon.

Onko keskisyvien energiakaivojen hyödyntäminen kalliimpaa?

Investoinnin suuruus määräytyy kohteen tarpeiden ja kallion olosuhteiden mukaan. Tavallisesti investointi tulee hieman suuremmaksi kuin tapauksessa, jossa tontilla riittäisi tilaa pelkkien matalien energiakaivojen kaivokentälle. Keskisyvillä energiakaivoilla toimivalla maalämpöpumpulla kuitenkin on korkeamman lämpötilan vuoksi parempi hyötysuhde. Suurin vaikutus on se, että maalämmön hyödyntäminen tehokkaasti on mahdollista ahtaammillakin tonteilla.

Voinko pyytää tarjouksen kohteelleni itse mitoittamallani kentällä vain keskisyvillä kaivoilla?

Jos kohteesi on tavallisen lämmitystarveprofiilin omaava rakennus, niin et. Jotta tätä uutta tuotetta käytetään oikein tilaajan etujen mukaisesti, tulee sen mitoitus tehdä huolellisesti ja hybridikaivokenttänä. Rototec mitoittaa hybridikaivokentän nykyaikaisimman tiedon mukaan tarjouksen yhteydessä. Tarvitsemme siis kohteen tehon- ja energiankulutustietoja kaivokentän mitoitukseen.

Lue asiantuntija-artikkeleita

Blogimme tarjoaa inspiraatiota ja uutta tietoa maalämmöistä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Autamme ymmärtämään, miksi maalämpö ja maaviileä ovat tulevaisuuden valintoja, ja mitä me Rototecillä teemme kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi.

Rototec-yhteistyökumppanina-esite

Lataa esite — Rototec yhteistyökumppanina

Sertifioidun kumppanin kanssa geoenergiaprojekti sujuu mallikkaasti suunnittelusta toteutukseen! Esitteessä kerromme tarkemmin siitä, miksi yhteistyö Rototecin kanssa seuraavassa geoenergiaprojektissanne kannattaa.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.