Kiinteistön viilennys maaviileällä

Kesä 2018 jäi historiaan yhtenä kuumimmista ja Suomessakin hikoiltiin ennätyshelteissä. Moni alkoi miettiä, millä asunnon tai kiinteistön viilennys onnistuisi tehokkaasti. Viilennys erilaisilla sähkölaitteilla kuluttaa runsaasti energiaa, mikä lisää hiilidioksidipäästöjä. Monissa julkisissa laitoksissa, kuten sairaaloissa, viilennys on lisäksi riittämättömästi mitoitettu, kun ilmaston lämpenemisen seurauksena meilläkin nähdään ennätyskuumia kesiä yhä useammin.

Kaukoviilennystä on jo jonkin verran käytössä, mutta viilennysputkistojen vetäminen tiheästi rakennettuihin kaupunkeihin on työlästä ja kallista. Isompien taajamien ulkopuolella kaukolämpö- ja viilennys eivät ole edes vaihtoehtoja. Kiinteistön viilennys saadaan ekologisesti ja pienillä kustannuksilla samasta geoenergiajärjestelmästä kuin lämmityskin. Samalla se lisää järjestelmän tehokkuutta. Kun kesällä jäähdytyksen tarve on suuri, syntyy ylimääräistä lämpöä, joka varastoidaan energiakaivokenttään talvea varten.

Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus (JUST) otti geoenergian käyttöönsä jo rakennusvaiheessa vuonna 2016.  Järvenpään uusi sosiaali-ja terveyskeskus valitsi maalämmön koska vuosittaiset säästöt ovat erittäin suuret (keskimäärin 88 328 euroa per vuosi) ja geoenergiajärjestelmä maksaa itsensä nopeasti takaisin. JUST on saanut siirtymällä geoenergiaan 14% tuoton per vuosi ja on erittäin tyytyväinen sijoitukseensa maalämpöön ja sen tuomiin kustannussäästöihin. Lisäinvestoinnin takaisinmaksuaika keskimääräisellä toteutuneella säästöllä on JUST:ille 7,1 vuotta. Tuotto 14,1% per vuosi on huomioimatta energian hintojen nousua ja energian hintahan nousee koko ajan, koska energiayhtiöt joutuvat tekemään huomattavia investointeja uusiutuviin energiamuotoihin.

Tutustu kaikkiin referenssikohteisiimme >

Share:

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.