Maalämpö mahdollistaa energiaomavaraisuuden, joka on nyt tärkeämpää kuin koskaan

Viimeaikaiset maailman tapahtumat ovat saaneet yleisen keskustelun kääntymään sodasta ja sen välttämisestä myös muihin sodankäynnin muotoihin kuten kybersotaan ja taloudelliseen sodankäyntiin. Taloudelliseen sodankäyntiin liittyy olennaisena pakotteet ja kaupankäynnin lopettaminen. Ukrainan sodan kyseessä ollessa on korostunut riippuvaisuutemme Venäjän energiasta, etenkin maakaasusta, öljystä ja hakkeesta. Olemme usein puhuneet maalämmöstä ja sen hyvistä puolista kuten energiariippumattomuudesta ja siitä kuinka se  mahdollistaa paikallisen energiantuotannon. Olemmekin nyt huomanneet, että maalämpö mainitaan yhä useammissa yhteyksissä koskien ilmastotavoitteita ja nyt myös energiaomavaraisuutta. Hienoa kehitystä, sillä energiaomavaraisuus, paikallinen energiantuotanto ja huoltovarmuus ovat nyt tärkeimpiä kuin koskaan. Vihreälle siirtymälle on tullut kiire ja toivommekin, ettei kohonnut kustannustaso hidasta sitä.

Rakennusalan ilmastotavoitteet ja hiilineutraali lämmitys

Valtio – ja kuntakohtaisten ilmastotavoitteiden rinnalle on syntynyt yrityskohtaisia ja koko alaa koskevia ilmastotavoitteita. Rakennusalallakin on ollut jo jonkin aikaa tavoitteet koskien materiaalien ja energian hiilineutraalisuutta. Koska tarve uusiutuviin energiamuotoihin siirtymiseen on ollut jo pitkään ajankohtainen, niin olemme kehittäneet ratkaisun, jossa maalämmön avulla voi toteuttaa rakentamisen aikaisen lämmityksen hiilineutraalisti.

Tämä hiljattain julkaistu ratkaisu on nimeltään Geolo ja se on kehitetty yhteistyössä Enersyksen, Raksystemsin ja El-Björnin kanssa. Geolo on kustannustehokas ratkaisu, joka uudistaa koko rakennusalaa. Se on täysin uudenlainen tapa minimoida rakennusaikaisia CO2-päästöjä sekä energian kulutusta. Geolo on lämmitys – ja viilennyskontti, joka asennetaan rakennustyömaalle ja siihen porattavia maalämpökaivoja voi käyttää myös jatkossa. Se optimoi rakennusaikaisia tuotanto-olosuhteita takaamalla tasaisen lämpötilan, joka edesauttaa rakennuksen hyvinvointia ja maksimoi sen elinkaaren. (lisätietoja www.geolo.fi)

Puolet Helsingin energian tarpeesta voitaisiin tuottaa maalämmöllä jo nyt

Helsingin kaupunki on sitoutunut ilmastotavoitteissaan kasvattamaan kaupungissa käytettävän maalämmön määrää ja maalämmöllä on tarkoitus kattaa Helsingin lämmitystarpeesta 15 prosenttia vuodesta 2030 alkaen. Vuoden 2021 lopussa maalämmön osuus Helsingin lämmitysenergiasta oli vielä vain noin 1,8 prosenttia, mutta samalla maalämpökaivoja porattiin jo 25 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020. Erityisesti kysyntä on Helsingin kaupungin mukaan kasvanut taloyhtiöiden parissa ja tämän kehityksen olemme mekin huomanneet. Olemme laskeneetkin, että puolet Helsingin energian tarpeesta voitaisiin tuottaa maalämmöllä jo nyt. Rototec toimiikin aktiivisesti Helsingin ja Tampereen kaupunkien ilmastokumppanina ja edistää ilmastotavoitteiden saavuttamista yhteistyössä näiden kaupunkien kanssa.

Taloyhtiöille ja muille keskustakiinteistöille onkin hieno uutinen Helsingin kaupungin julkistus siitä, että he sallivat jatkossa maalämpökaivojen poraamisen kaupungin yleisille alueille kuten puistoihin, teiden varsille tai kaupungin tontille, jos taloyhtiön oma tontti ei riitä vaadittavalle kaivomäärälle.

Tämä on mielestämme hieno avaus Helsingiltä ja toivommekin muiden kaupunkien ja kuntien seuraavan, jotta saamme energiaomavaraisuuden ja ilmastotavoitteet saavutettua.

Hyvinä viimeaikaisina esimerkkeinä taloyhtiöistä, joka ovat siirtyneet maalämpöön Helsingissä ovat Porintie 9 ja Ulvilantie 17. Taloyhtiöt kilpailuttivat ja toteuttivat energiaremontin yhdessä ja tämän ansiosta saavuttavat paljon kustannushyötyjä ja kaiken kaikkiaan säästävät 20 vuoden aikana mahdollisesti jopa viisi miljoonaa euroa. Hanke maksaa yhteensä 2968000 euroa, johon on tulossa ARA:n energia-avustusta 768 800 euroa. Samalla taloyhtiöille rakennetaan myös sähköautojen latauspaikat 140 autolle, joka maksaa noin 400 000 euroa. Koko investoinnin takaisinmaksuaika on 14 vuotta ja ARA:n avustuksen kanssa 11 vuotta. Yhtiövastikkeita ei ole ollut tarve nostaa ja taloyhtiö sai projektia varten edullisen lainan. Lue lisää referenssistämme.

Share:

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.