Rototecilta uutta maalämpöteknologiaa: syvä maalämpökaivo voidaan porata pian myös kustannustehokkaasti

Rototec, Euroopan suurin geoenergia-alan yritys kehittää uutta teknologiaa keskisyvien  maalämpökaivojen, syvyydeltään noin 600-1000 metriä, toteuttamiseksi kustannustehokkaasti. Koeporauksia tehdään esimerkiksi hybridiratkaisulla, jossa yhdistetään poraus ilma- ja vesivasaralla. Tämä ratkaisu mahdollistaa halvemman porauksen kuin pelkällä ilmalla ja uusi poraustapa vähentää myös polttoaineen kulutusta.

”Olemme seuranneet mielenkiinnolla muiden syväkaivotestejä ja kehittäneet tätä konseptia eteenpäin alkamalla luomaan kustannustehokasta tuotetta, joka toisi syväkaivot kaikkien asiakkaidemme saataville. Tämän poraustekniikan ansiosta, jossa hyödynnetään, niin hydrauliikkaa kuin pneumatiikkaakin, voidaan arvioida porauksen kesto ja hinta tarkkaan, jolloin asiakkaamme voivat helpommin projektoida sen osaksi omaa projektiaan. Uskomme, että tämä meidän tuleva keskisyvä maalämpökaivotuotteemme on seuraava askel syväkaivoteknologiassa”, kertoo Mikko Ojanne, kehitysjohtaja.

Tämän HYBGEO hankkeen koordinaattorina toimii VTT. GTK ja Centria AMK ovat mukana muina tutkimuslaitoskumppaneina. Yrityskumppaneina hankkeessa ovat Rototecin lisäksi mukana Tom Allen Senera, Muovitech, Gebwell ja Bassotalo. Business Finland rahoittaa osan tutkimusta. Projektissa testataan Rototecin uutta poraustekniikkaa ja muiden yhteistyökumppaneiden lämpöpumppu- ja talotekniikkaa sekä kokonaisjärjestelmän seurantaa ja optimointia. Tuleva keskisyvä maalämpökaivotuote tulee sisältämään 600-1000 metrin syvyiset maalämpökaivot, jotka tulevat luomaan suuria mahdollisuuksia hiilineutraaliin tulevaisuuteen.

”Keskisyvät porakaivot vaativat tietynlaista poraus- ja kollektoriteknologiaa, joten simuloimme ja mittaamme yhdessä VTT:n ja GTK:n kanssa erilaisia vaihtoehtoja löytääksemme parhaan ja kustannustehokkaimman tekniikan”, kertoo Tomi Mäkiaho, konsultoinnin johtaja.

”Syväkaivot tuovat oikeasti hyötyä hiilineutraalin yhteiskunnan luomiseen vain jos ne ovat kaikkien saatavilla. Keskisyvät kaivot sopivatkin erityisesti pienille ja ahtaille tonteille kaupunkien keskustoihin. Uusi kehitteillä oleva tuotteemme tulee mahdollistamaan poraukset myös lyhyellä toimitusajalla, mikä tehostaa toimintaa entisestään, niin meille kuin asiakkaallekin. Tuleva keskisyvä maalämpökaivotuotteemme nopeuttaa asiakkaitamme saavuttamaan ilmastotavoitteensa”, sanoo Jan Herranen, Rototec Oy, maajohtaja.

Rototec on äskettäin tehnyt onnistuneita koeporauksia myös Saksassa, jossa 100-200 metrin syvyiset maalämpökaivot ovat olleet tavallisia. ”Olemme myös viemässä osaamistamme syvemmistä eli 300-400 metrin kaivojen poraamisesta Saksaan, jossa tämä syvyys on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi hyödyntää maalämpöä”, jatkaa Mikko Ojanne.

Rototec, Euroopan suurin geoenergia-alan yritys, niin liikevaihdoltaan, kuin kalustoltaankin, kehittää jatkuvasti toimintaansa tarjoten asiakkailleen kustannustehokasta ja energiatehokasta geoenergiaa. Rototec on ollut usein edelläkävijä geoenergiaan liittyvissä innovaatioissa kuten tehokkaimman maalämpökaivon koon luomisessa.

Lisätietoja HYBGEO hankkeesta

Lisätietoja myös:
Joanna Viileinen, markkinointi-ja viestintäpäällikkö, Rototec Group, joanna.viileinen@rototec.fi tai 040 538 33 66.
Ja kuvia: https://material.rotomap.fi

Rototec
Rototec on Euroopan suurin geoenergiaratkaisujen toimittaja ja alan innovatiivinen uudistaja. Geoenergia eli maalämpö on maaperästä kerättävää uusiutuvaa energiaa, jonka avulla voidaan sekä lämmittää, että viilentää kaikenkokoisia kiinteistöjä. Rototecin kokonaisvaltainen konsepti kattaa koko prosessin energiajärjestelmän konsultoinnista ja suunnittelusta asennukseen. Vuonna 2007 perustettu Rototec toimii kaikissa Pohjoismaissa ja sen liikevaihto vuonna 2019 oli 56,7 miljoonaa euroa. www.rototecgroup.com ja www.rototec.fi

 

 

 

 

 

Share: