Maalämpö pohjavesien suojelijana

Maalämmön suosion noustessa on käyty kiivaitakin keskusteluja energiakaivojen vaikutuksista pohjavesiimme pohjavesialueilla. Melko usein olen kuullut viimeisen viiden vuoden aikana työssäni perusteluja, ettei maalämpö sovi pohjavesialueille. Myös AVI, ELY, KHO, energiayhtiöt, ympäristötarkastajat ja muut eri tahot ovat asiaan aiemmin vedonneet usein jopa vailla faktapohjaa.

Geologian tutkimuskeskus julkaisi 13.4.2021 raportin, jossa energiakaivojen vaikutuksia pohjavesiimme tarkastellaan puolueettomasti.

Tulos oli odotettu, riskit ovat hyvin minimaalisia.

Kuitenkin mikä tärkeintä: riskejä selvitetään ja pienetkin riskit poissuljetaan.

Maalämpöjärjestelmien aiheuttamista pienistäkin riskeistä on hyvä puhua, mutta jatkossa nykytutkimustiedon valossa. Asiat on hyvä laittaa myös mittakaavaan, sillä pohjavesialueilla on satoja kertoja suurempia riskitekijöitä nykyisellään kuin yksittäiset maalämpökaivot. Myös maalämmön tuomat ilmastopäästöjen säästöt ovat hyvä pitää keskustelussa mukana.

Tutkimusraportin nostot:

  • Energiakaivot eivät muodosta hallitsematonta ympäristöriskiä pohjavesialueilla oikein toteutettuna
  • Tunnistetut riskit toteutuessaankin vain paikallisia ja pienialaisia
  • suolainen pohjavesi ei mallinnuslaskelman perusteella sekoitu makean veden kanssa energiakaivossa
  • Mallinnuksen perusteella lämmönsiirtonesteen vuototapauksessa vaikutukset vain paikallisia ja hyvin vähäisiä. Myös nykyiset suojaetäisyydet kahdeksan kertaiset mallinukseen nähden
  • Energiakaivon suurin riski on porausvaiheessa öljyvahingon sattuminen mahdollisen vahingon tai onnettomuuden seurauksena. Vuoto olisi tapahtuessaan kuitenkin pintavuoto, jossa haitta-aineiden leviäminen laajemmalle on helposti rajattavissa ja estettävissä

Lue, miten ympäristöasiat huomioidaan Rototecilla porausvaiheessa.

Maalämpö syrjäyttää usein öljylämmitystä, joten pora-auton ja porakoneen lyhyt tontilla oleminen muodostaa pienemmän riskin kuin vanha öljysäiliö vuosikausia. Tästä johtuen näenkin että usein maalämpö jopa suojelee pohjavesiä suuremmilta vahingoilta.

”Tässä raportissa esitettyjen tutkimusten perusteella energiakaivo tai -kaivot eivät muodosta hallitsematonta ympäristöriskiä silloin, kun niiden asennus ja käyttö toteutetaan asianmukaisesti.”

Lopuksi haluan kiittää henkilökohtaisesti jokaista raportin tekijää Geologian tutkimuslaitoksella, sekä sen ulkopuolella.

Lue lisää GTKn raportista: Energiakaivon asennus ja käyttö – Ympäristöriskitarkastelu.

Lue blogipostauksemme: Miksei maalämpöä hyödynnetä enemmän takaamaan hiilineutraali tulevaisuus?

 

Niko Pihlanen

Niko Pihlanen
Design Account Manager

Haluatko keskustella
asiantuntijan kanssa?


Ota yhteyttä

 

Share:
Rototec_Kallioperan-geoenergiapotentiaalin-tutkimus-isoille-kiinteistoille_featured-img

Kallioperän geoenergiapotentiaalin tutkimus isoille kiinteistöille

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.