Vihreät lainat kasvussa - maalämpöprojektilla tuottoa jopa 15%

Vihreä sijoittaminen herättää sijoittajissa yhä enemmän kiinnostusta. EU-taksonomia ohjaa myös kohti vihreää sijoittamista. Vihreä sijoittaminen ei ole pelkästään hyväksi, vaan se on myös järkevää, sillä vihreä sijoittaminen tuottaa usein paremmin. EU-taksonomian tarkoituksena onkin ohjata rahoitusta ilmastomyönteisiin projekteihin ja kytkeä yritykset sekä ilmastotavoitteiden toimeenpano yhteen. Tämän seurauksena esimerkiksi maalämpöprojekteihin on helpompaa saada vihreää lainaa.

Maalämpö on vihreää sijoittamista

Maalämpö on erinomainen vihreä sijoitus. Se nostaa kiinteistön arvoa ja sen avulla lämmityksestä saatavat säästöt tuovat kiinteistösijoittajalle hyvän sijoitetun pääoman tuoton. Mitä suurempi kiinteistö on kyseessä, sitä suurempi on myös tuotto, etenkin jos maalämmön lisäksi otetaan myös viilennys käyttöön. Kustannustehokas viilennys saadaan maalämmöllä melkeinpä kaupan päälle. Tehokas viilennys onkin noussut koko ajan tärkeämmäksi kesähelteiden yleistyessä ilmastonmuutoksen myötä.

Maalämpöjärjestelmään voidaan myös lisätä poistoilman talteenotto, joka lisää vielä järjestelmän energiatehokkuutta entisestään. Toimittamiemme maalämpöprojektien tuotto vaihtelee 6-15 % välillä projektista ja sen sijainnista riippuen. Tätä kun vertaa muihin sijoituksiin, maalämpöön siirtyminen vaikuttaa hyvin houkuttelevalta projektilta.

Olemme tehneetkin paljon isojen kiinteistösijoittajien portfolion tarkastelua ja arvioineet maalämmön potentiaalia koko sijoitussalkulle. Tämä on tuonut huomattavia säästöjä monille asiakkaillemme, unohtamatta vihreitä arvoja, jotka molemmat nostavat kiinteistön houkuttelevuutta kiinteistömarkkinoilla.

Pankit myöntävät mielellään maalämpöprojekteihin vihreää lainaa

Maalämmön suosio on noussut viime vuosina, niin taloyhtiöiden kuin isojen kiinteistöjen valintana lämmitykseen ja viilennykseen. Maalämpöpumppujen myynti on kasvanut viime vuosien aikana ja kasvuprosentti oli vuonna 2020 jo 15% ja kasvun on arvioitu jatkuvan saman suuruisena (SULPU/EHPA). Suurissa kohteissa maalämmön käyttö on jopa kymmenkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Maalämpöprojektiin saa myös helpommin lainaa, koska se on vihreä energiaremontti ja vastuullinen uudistus kohti uusiutuvaa energiaa mahdollistaen sujuvan vihreän siirtymän. Pankit myöntävät mielellään lainaa projekteihin, jotka todennäköisimmin maksavat itsensä takaisin ja mahdollistavat helpon lainan takaisinmaksun. Vihreät lainat alkavat olla selkeä trendi rahoitusmaailmassa.

Maalämmön suosion noususta kertoo myös se, että sijoittajat näkevät maalämpöyritykset hyvinä sijoituskohteina. Viime aikoina ainakin Rototec ja yhteistyökumppanimme MuoviTech sekä Tom Allen Senera ovat saaneet uudet ruotsalaiset omistajat. Ruotsissa maalämmöllä onkin pidemmät perinteet kuin Suomessa, mutta otamme koko ajan kiinni maalämmön mallimaata, etenkin suurissa kiinteistöissä.

Onkin mielenkiintoista nähdä miten EU:n vihreän siirtymän rahoitus, jossa uusiutuvalle energialle on varattu iso osuus, vaikuttaa maalämpöalaan. Kiireet taitavat jatkua vuoden ympäri jatkossa, kun aiemmin kevät ja kesä olivat kiireisintä aikaa.

Tilasto SULPU

Eläkevakuutusyhtiö Varma sijoittaa vastuullisesti maalämpöön

Hyvänä esimerkkinä vastuullisesta kiinteistösijoittajasta toimii Varma, joka on vähentämässä asuntokantansa hiilidioksidipäästöjä arviolta 48 % vuoteen 2023 mennessä. Varma muuttaa  energiamuodon useissa kohteissa saavuttaakseen tavoitteensa. Päästövähennykset energiaprojektin myötä ovat merkittävät ja vastaavat 15 200 yksittäisen henkilön lentoa Helsingistä Espanjaan vuosittain.

Varman tavoitteena on toteuttaa lähivuosina energiaremontit 38 omistamaansa kerrostaloon, joista valtaosassa kaukolämpö pyritään korvaamaan maalämmöllä. Näitä projekteja Rototec on toteuttanut yhteistyössä LeaseGreenin kanssa. Päästösäästöt kaikissa kohteissa ovat huomattavat. Ensimmäisen vaiheen kuuden kohteen säästöt ovat 344 000 kgCO2/v, toisen vaiheen 7 kohteen 1 175 000 kgCO2/v ja kolmannen vaiheen 7 kohteen 591 000 kgCO2/v. Näillä hankkeilla tullaan nykyisillä energianhinnoilla saavuttamaan noin 330 000 euron säästöt vuodessa (sis alv. 24 %), joten rahalliset säästöt Varmalle ovat myös merkittävät.

Maalämpö on siis vihreä sijoitus tulevaisuuteen. Sijoitus, joka on myös taloudellisesti kannattava. 

 

Jaakko Jokitalo
Geoenergian asiantuntija, suurasiakkuudet
044 7610 804
jaakko.jokitalo@rototec.fi

Haluatko keskustella
asiantuntijan kanssa?


Ota yhteyttä

 

Share:
Rototec-Vihreaa-sijoittamista-ja-energiaomavaraisuutta-ekologisella-maalammolla_featured-img

Lataa kiinteistösijoittajan opas

Maalämmön suosio on ollut kovassa nosteessa viime vuosina sekä taloyhtiöiden että isojen kiinteistöjen lämmitys- ja viilennysmuotona. Monet suuret kiinteistösijoittajat ovat huomanneet maalämpöön siirtymisen edut ilmastolle sekä sijoitussalkulle ja kuinka paljon tuottoa sijoituksesta voikaan saada säästämällä kiinteistöjen energiakuluissa. Lue lisää oppaasta, kuinka paljon tuottoa voit saada kiinteistösijoituksestasi vaihtamalla maalämpöön.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.