Rototec kasvatti metallikonepajan tuottavuutta ja työhyvinvointia maalämmöllä ja -viileällä

Jet-Steel Oy, Kouvola

10 kpl Energiakaivoja
270 m Syvyys
1500 m3 Pinta-ala
60 % säästö lämmitys -ja viilennyskustannuksissa

Kouvolan Valkealassa toimiva Jet-Steel Oy on metallikonepajayhtiö, joka on erikoistunut ruostumattoman teräksen käsittelyyn. Yhtiö valmistaa teollisuuteen ilmanvaihtokanavistoja, komponentteja ja paineettomia säiliöitä. Jet-Steelissä työskentelee noin 20 henkilöä.

Haaste

Jet-Steelillä on kaksi tuotantohallia joiden lämmitysmuotoina oli aiemmin suora sähkö ja maakaasu. Hallien yhteenlaskettu pinta-ala on noin 1500 neliötä. Kun Venäjän hyökkäysota alkoi helmikuussa 2022, sekä sähkön että kaasun hinnat nousivat nopeasti ja aiheuttivat yhtiölle merkittäviä lisäkuluja. Tilojen lämmitykseen oli löydettävä nopeasti järkevä ja toimiva ratkaisu.

Toinen haaste oli ratkaista tilojen viilentäminen, sillä kesäaikaan hallien sisälämpötila nousi huomattavan korkeaksi eikä työntekijöiden viihtyvyys ja tuottavuus ollut parhaalla mahdollisella tasolla.

_VEK5564 (1)

Maalämmöllä irti maakaasusta ja samalla viilennys kuntoon

Rototecin ratkaisu oli maalämpö ja -viileä, jolla korvattiin sähkö ja maakaasu. Kohteeseen porattiin yhteensä 10 kaivoa, joista jokainen oli 270 metriä syvä. Kumpaankin tuotantohalliin tuli oma 5 kaivoa sisältävä kaivokenttänsä sekä omat lämpöpumppujärjestelmät.

Projekti toteutettiin kahdessa eri vaiheessa yhteistyössä Proheat Oy:n kanssa. Maalämmön saaminen talveksi toimintaan oli kiireellisempää, joten se toteutettiin ensin noin kahden kuukauden sisällä. Samalla asennettiin uusi vesikiertoinen ja energiatehokas kattosäteilijälämmitys.

Maaviileä otettiin käyttöön hieman myöhemmin lämmön talteenotolla varustettujen ilmanvaihtokoneiden asennuksen valmistuttua.

“Työmaa-aika meni kohteessa todella jouhevasti ja hienossa yhteistyössä asiakkaan kanssa”, sanoo Rototecin geoenergian asiantuntija Jaakko Leppänen.

_VEK5657-HDR (1)

Lämmitys- ja viilennyskustannuksiin merkittävä säästö

Maalämmön ja -viileän myötä Jet-Steelin lämmitys -ja viilennyskustannukset ovat pudonneet parhaimmillaan jopa 60 %. Nyt lämmintä ja viileää on sopivasti oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Viilennys on myös lisännyt tuottavuutta ja vaikuttanut positiivisesti työhyvinvointiin.

“Budjetti piti ja kaikki meni sujuvasti. Pieniä viilauksia toki tehtiin ja aikataulua säädeltiin tilanteen mukaan. Olen erityisen iloinen maalämpö ja -viileäjärjestelmän tuomista merkittävistä kustannussäästöistä sekä kesän helteiden aikaan saadusta viilennyksestä. Aiemmin halleissa on ollut jopa yli 30 astetta lämmintä, mutta nyt lämpötila pysyy miellyttävällä tasolla 21–23 asteessa”, sanoo Jet-Steelin toimitusjohtaja Sami Korhonen.

Share:
Rototec-Vihreaa-sijoittamista-ja-energiaomavaraisuutta-ekologisella-maalammolla_featured-img

Lataa kiinteistösijoittajan opas

Maalämmön suosio on ollut kovassa nosteessa viime vuosina sekä taloyhtiöiden että isojen kiinteistöjen lämmitys- ja viilennysmuotona. Monet suuret kiinteistösijoittajat ovat huomanneet maalämpöön siirtymisen edut ilmastolle sekä sijoitussalkulle ja kuinka paljon tuottoa sijoituksesta voikaan saada säästämällä kiinteistöjen energiakuluissa. Lue lisää oppaasta, kuinka paljon tuottoa voit saada kiinteistösijoituksestasi vaihtamalla maalämpöön.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.