Helsinkiläiset taloyhtiöt vaihtavat maalämpöön yhdessä

As. Oy. Porintie 9 ja As. Oy. Ulvilantie 17, Helsinki

66 kpl Energiakaivoja
350-380 m Syvyys
358 Huoneistoja

Helsinkiläiset taloyhtiöt vaihtavat maalämpöön yhdessä eikä yhtiövastikkeita tarvitse nostaa.


Kaksi taloyhtiötä, Porintie 9 ja Ulvilantie 17, Helsingin Munkkivuoressa vaihtavat kaukolämmöstä maalämpöön yhdessä saadakseen säästöjä lämmityksestä. Näihin kahteen taloyhtiöön kuuluu yhteensä yhdeksän kerrostaloa ja 358 huoneistoa.

Kilpailuttamalla ja toteuttamalla energiaremontin yhdessä taloyhtiöt saavuttavat projektissa paljon kustannushyötyjä ja kaiken kaikkiaan säästävät 20 vuoden aikana koko energiaremontin ansiosta mahdollisesti jopa viisi miljoonaa euroa.

Rototecin ja LeaseGreenin yhteinen projekti

Tämän kohteen toteuttivat Rototec ja LeaseGreen yhdessä, LeaseGreen toimii kokonaisurakoitsijana ja Rototec poraa Munkkivuoren uumeniin yhteensä 66 kappaletta 350-380 metrin syvyistä maalämpökaivoa. Alkuperäisen maalämpöhankkeen lisäksi taloyhtiöt päättivät ryhtyä ottamaan talteen poistoilman lämpöä, rakentaa aurinkosähköjärjestelmän ja kaikille autopaikoille kaapeloinnin sähköautojen latauspisteitä varten. Samalla kiinteistöjen automaatio modernisoitiin, ja se liitettiin LeaseGreenin Meta-palveluun.

1950-luvulla rakennetulla yhdeksän kerrostalon kokonaisuudella on yhteinen lämpökeskus, joka on rakennettu vuonna 1957 ja maalämpöpumput asennetaankin tähän lämpökeskukseen, josta lämmitystä voidaan jakaa kaikkiin kerrostaloihin.

Yhtiövastiketta ei tarvitse nostaa

Hanke maksaa yhteensä 2968000 euroa, johon on tulossa ARA:n energia-avustusta 768 800 euroa. Samalla taloyhtiöille rakennetaan myös sähköautojen latauspaikat 140 autolle, joka maksaa noin 400 000 euroa. Koko investoinnin takaisinmaksuaika on 14 vuotta ja ARA:n avustuksen kanssa 11 vuotta.

”Maalämpöön siirtymisen vuoksi ei tarvitse nostaa yhtiövastiketta, koska energiansäästö on niin suuri. Investointia varten taloyhtiö on saanut edullisen lainan”, kertoo Munkkivuoren taloyhtiöiden isännöitsijä Joonas Mauno Kiinteistötahkolan Vantaan yksiköstä.

Sijoita suunnitteluun ja säästä toteutuksessa

Tätäkin hanketta varten on palkattu ulkopuolinen konsultti vetämään projektia. Tämä onkin erittäin suositeltava tapa, koska hyvä konsultti säästää projektissa aikaa ja rahaa takaamalla että projekti toteutuu aikataulun mukaisesti. Konsultin voi palkata jo myös kilpailutusvaiheeseen, jolloin voidaan säästää myös löytämällä oikeat kumppanit nopeammin.

”Suosittelemme myös hyvän suunnitteluyrityksen käyttämistä taloyhtiöprojekteissa, koska hyvä esiselvitys selvittää hyvin maalämmön toimivuuden ja asiantunteva maalämpökaivokentän suunnittelu säästää myöhemmin, kun kaikki on suunniteltu alusta asti oikein eikä muutoksia tarvitse tehdä matkan varrella. Näin säästetään rahaa sitten projektin aikana”, kertoo Jaakko Jokitalo, suurasiakkuuksista vastaava johtaja.

Taloyhtiön hallituksen jäsen Kari-Erkki Sistonen suosittelee maalämpöprojektia muillekin talohtiöille säästöjen takia, mutta muistuttaa selvittämään hyvin sopiiko maalämpö omalle taloyhtiölle, tontin koon, maaperän yms. mukaan. Nämä asiat voikin hyvin selvittää esiselvityksen avulla. Helsingin kaupunki onkin tehnyt uuden esityksen, jonka mukaan nykyään on myös mahdollista porata yleisille alueille, jos taloyhtiön oma tontti ei riitä kattamaan kaivojen tarvetta.

”Projekti on sujunut hyvin ja aikataulussa on pysytty. Epäilin projektia aluksi, mutta kustannussäästöt saivat mieleni muuttumaan. Kyllä tämä energiaremontti oikeasti kannattaa”, kertoo taloyhtiön hallituksen jäsen Kari-Erkki Sistonen.

Share:
Rototec-Maalampoopas-taloyhtioille

Lataa maalämpöopas taloyhtiöille

Avaamme oppaassa maalämpöprojektin vaiheet.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.