Kotitalousvähennyksen määräaikainen korotus kannustaa siirtymään ilmastoystävälliseen maalämpöön

Uusi vuosi ja entistä suurempi kotitalousvähennys tekee maalämpöön vaihtamisesta vieläkin kannattavampaa. Vuoden 2022 tammikuussa voimaan tullut kotitalousvähennyksen korotus ohittaa muut maalämmön tukimuodot edun määrässä mitattuna. Korotus on määräaikainen ja voimassa vuoteen 2027 asti. Suurimman hyödyn korotuksesta saavat öljylämmityksestä pois vaihtavat.

Maalämpöön vaihtavalle kotitalousvähennystä jopa
7 000 € vuodessa

  • Vuonna 2022 – 2027 kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 3 500 euroa henkilöltä.
  • 100 euron omavastuu säilyy ennallaan.
  • Kahden hengen kotitalous voi saada tukea jopa 7 000 euroa vuodessa.

Kotitalousvähennys lasketaan aina työn osuudesta. Maalämpöhankkeissa työ pitää sisällään esimerkiksi maalämpöpumpun asennustyön, vanhan järjestelmän purkamisen sekä lämpökaivon lähes kokonaisuudessaan.

Jos työn ostaa yritykseltä, on kotitalousvähennys 60 prosenttia työn osuudesta. Jos taasen palkkaa työntekijän, on ilmoitustapa hieman erilainen ja palkasta voi vähentää 30 % ja työnantajan sivukulut.

Vähennyksen voi ilmoittaa joko suoraan verokortille tai veroilmoitusta tehdessä. Verokortille ilmoitettaessa vähennyksen saa heti. Veroilmoitukseen tehtynä vähennyksen saa jälkikäteen jäännösverossa tai veronpalautuksessa huomioituna.

Tarkemmat ohjeet kotitalousvähennyksen hakemisesta löydät Verohallinnon sivuilta.

 

Miten lämpöpumppukysynnän kasvu vaikuttaa vuoden 2022 rakentajiin ja remontoijiin?

Energian hinnan nousupaine sekä riippumattomampaan ja omavaraisempaan energiamuotoon siirtyminen houkuttelee entisestään, eikä kotitalousvähennyksen korotus ei ainakaan hiivuta kysyntää. On selvää, että maalämpöasiat kannattaa laittaa ajoissa toteutukseen, sillä jossakin vaiheessa kysyntä ohittaa tarjonnan ja omaa maalämpöprojektia voi joutua odottamaan pitkäänkin.

 

Maalämpöön siirtymiseen on saatavilla myös muita tukia

Asuinrakennusten ja kiinteistöjen energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin voi kotitalousvähennyksen lisäksi hakea energia-avustuksia erilaisin ehdoin. Yhteen energiaremonttiin voi saada vain yhtä tukimuotoa.

TEM myöntää investointitukea yrityksille ja yhteisöille hankkeisiin, jotka edistävät energiansäästöä uutta teknologiaa hyödyntäen tai edistävät uusiutuvan energian käyttöä.

ARA:lta voi hakea avustusta rakennuksien energia-tehokkuuden parantamiseen. Avustus on enintään 4 000 tai 6 000 euroa asuntoa kohden.

ELY-keskukselta voi hakea avustusta pientalojen öljylämmityksen vaihtamiseen kestävämpään lämmitysmuotoon. 2 500 euroa tai 4 000 euroa lämmitysjärjestelmästä riippuen.

 

Maalämpö on kannattavaa myös ilman tukia

Maalämpö on mitä mainioin vihreä sijoitus ja kannattava vaihtoehto myös ilman tukia, sillä alkuinvestoinnin jälkeen se vain nostaa kiinteistön arvoa. Maalämpöön sijoittaminen tuo enemmän tuottoa kuin uusi kiinteistösijoitus erityisesti silloin, jos sijoittaja omistaa useita kiinteistöjä.

Maalämpöön sijoittaessa kiinteistön koko on suoraan verrattavissa kiinteistön tuottoon nähden etenkin, jos maalämmön lisäksi käyttöön otetaan myös viilennys.

Maalämpöjärjestelmään voidaan lisätä poistoilman talteenotto, joka lisää entisestään järjestelmän energiatehokkuutta. Toimittamiemme maalämpöprojektien tuotto vaihtelee 6-15% välillä projektista ja sen sijainnista riippuen.

Share:
Rototec-Maalampo-esite

Lataa maalämpö-esite

Maalämpö on tehokas lämmitystapa, joka tarjoaa suuria säästöjä ja on lisäksi ympäristöystävällinen valinta.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.