Mittaukset

Toteutamme tarpeelliset mittaukset kallioperän ominaisuuksien selvittämiseksi ja asennetun järjestelmän laadun varmistamiseksi. Kaikki mittaukset toteutetaan alan tuoreimmalla huipputekniikalla.

Kallioperän energiapotentiaalin mittaus eli terminen vastetesti – TRT

Kiinteistön alueelle porataan sopivaan kohtaan testikaivo maaperään syvyyden sekä kallion laadun ja lämmöntuottokyvyn tutkimiseksi. Termisen vastetestin avulla selvitetään kallioperän peruslämpötila, lämmönjohtavuus sekä lämpökaivon niin kutsuttu lämpökaivovastus. Samalla saadaan tietoa maaperän rakenteesta. TRT:n tuloksia hyödynnetään, kun simuloidaan kuinka monta maalämpökaivoa tarvitaan ja minkä syvyisiä niiden tulisi olla. Testikaivo ei mene hukkaan vaan sitä käytetään osana valmista maalämpökaivokenttää.

TRT on oleellinen osa maalämpöhankkeen suunnittelutyötä, koska sillä vältetään yli- ja alimitoitus. Ylimitoitettu kenttä aiheuttaa turhia kustannuksia ja alimitoitus taas ei kata lämmityksen ja jäähdytyksen tarvetta. TRT:n avulla lämpökaivokenttä voidaan mallintaa juuri oikean kokoiseksi myös tulevaisuuden tarpeet huomioiden. 

TRT-mittaus kestää muutaman päivän. Sen aikana mitataan kallioperän lämpötila, lämmönjohtavuus (lambda-arvo) ja lämpökaivovastus. 

TRT-mittaus
Lämpökaivojen sijainnin todentaminen

Lämpökaivojen sijainnin todentaminen

Lämpökaivojen porauksen jälkeen voidaan mitata kaivojen todellinen sijainti, kallistukset ja suunnat. Tällä varmistetaan esimerkiksi, että kaivot sijaitsevat sovitulla alueella, niiden keskinäinen etäisyys noudattaa alkuperäistä suunnitelmaa ja että järjestelmä tuottaa juuri sen verran energiaa kuin on suunniteltu. Lämpökaivojen tarkka sijainti on myös tärkeä osa dokumentaatiota alueen mahdollisten tulevien rakennus- ja muutostöiden näkökulmasta. 

Rototec käyttää mittaamiseen alan tuoreinta huipputeknologiaa.

Muut suunnittelua tukevat mittaukset

Osana maalämpöhankkeen suunnittelua voidaan toteuttaa myös muita, kokonaisratkaisun optimointia parantavia ja geoenergiajärjestelmän laadunvalvontaa tukevia mittauksia. Näitä ovat esimerkiksi energiakaivojen lämpötilamittaukset sekä painehäviön ja painehäviö- ja virtausmittaukset.

Konsultoinnin palvelut

Konsultointi ja koulutus

Saat Rototecilta apua ja koulutusta kaikkiin maalämpöhankkeen vaiheisiin liittyvissä kysymyksissä.

Esiselvitys

Esiselvitys varmistaa maalämmön sopivuuden kiinteistön lämmitysratkaisuksi ja vähentää hankkeen taloudellisia ja operatiivisia riskejä.

Suunnittelu

Suunnittelemme haastavatkin maalämpökokonaisuudet yhdessä kumppaniverkostomme kanssa. 

Mittaukset

Rototecilta saat TRT eli termisen vastetestin, lämpökaivojen sijainnin todentamisen ja  muut suunnittelua tukevat mittaukset.

Mallinnukset

TRT:stä saatua  dataa käytetään EED-mallinnusohjelmassa, jolla arvioidaan maalämpökaivokentän riittävyys ja toimivuus.

Lue asiantuntija-artikkeleita

Blogimme tarjoaa inspiraatiota ja uutta tietoa maalämmöistä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Autamme ymmärtämään, miksi maalämpö ja maaviileä ovat tulevaisuuden valintoja, ja mitä me Rototecillä teemme kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi.

Rototec-yhteistyökumppanina-esite

Lataa esite — Rototec yhteistyökumppanina

Sertifioidun kumppanin kanssa geoenergiaprojekti sujuu mallikkaasti suunnittelusta toteutukseen! Esitteessä kerromme tarkemmin siitä, miksi yhteistyö Rototecin kanssa seuraavassa geoenergiaprojektissanne kannattaa.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.