Varman tavoitteena on päästötön lämpö vuoteen 2030 mennessä, maalämpö isossa roolissa

Työeläkeyhtiö Varma on siirtämässä omistamaansa rakennuskantaa kohti hiilineutraalisuutta osana omia ilmastotoimiaan. Varman tavoitteena on suorien kiinteistösijoitusten osalta siirtyä päästöttömään sähköön vuoteen 2025 ja päästöttömään lämpöön vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on näillä näkymin hyvin realistinen. Varma on tilannut projektit LeaseGreenilta kokonaisuutena ja Rototec toimii LeaseGreenin urakoitsijana osassa kohteista.

 ”Teemme tavoitteen saavuttamiseksi paljon töitä ja eri toimia. Yksi konkreettinen merkittävä askel tavoitteemme toteuttamiseksi on energiaremontit, joita teemme yhteistyössä LeaseGreenin kanssa. Rototec on ollut useassa eri kohteessamme kuten esimerkiksi Vantaan Leinelässä maalämpöprojektimme toteuttajana”, kertoo Varman asuntosalkunhoitaja Sarianna Sipola.

 Varma on nyt meneillään olevien energiaremonttien valmistuessa toteuttanut energiaremontit yhteensä 20 asuinkohteeseensa, kattaen yli 1300 asuntoa. Niistä 15:sta kohteen remonttiin on sisältynyt myös maalämpöön vaihtaminen.

 ”Tässä ei toki ole kaikki toimet. LeaseGreen on kartoittanut koko asuntosalkkumme tilanteen, ja erilaisia energiatehokkuustoimenpiteitä ja -remontteja tehdään jatkossakin ja jatkuvasti. Lisäksi uusissa kohteissa punnitaan eri mahdollisuudet energiatehokkuuden varmistamiseksi, ja olemmekin parhaillaan rakentamassa myös uudiskohteita, joihin toteutetaan maalämpö jo rakennusvaiheessa”, Sarianna Sipola jatkaa.

 Rototec on toteuttanut maalämmön jo kahteenkymmeneen Varman omistamaan taloyhtiöön. Kun on näin isoista projekteista kyse, niin projekteihin on kuulunut myös suunnittelua ja projektinjohtamista Rototecin puolelta.

Lue lisää Rototecin suunnittelupalveluista.

 ”Varman näkökulmasta on ollut hienoa, että energiaremonttien sarjat etenevät kokonaisuutena LeaseGreenin toimesta. Kokonaisuudessa on paljon osia ja eri yhteistyökumppaneita , kun miettii remontteja alun arvioinnista suunnittelun kautta toteutuksen eri vaiheisiin ja viimein seurantaan. Näin ollen remonteissa saattaa tulla välillä yllätyksiä, eikä asioiden ratkominen ole aina yksinkertaisimmasta päästä. Oppeja on kuitenkin ehditty jo kerätä ja asiat etenevät projekteissa yhä sujuvammin ja sujuvammin. On myös hienoa nähdä valmiiden projektien tuloksia”, Sipola kuvailee projektien sujumista.

Kiinteistökannan hiilijalanjälkeä voi pienentää monin eri keinoin

 Varmalla on useita eri keinoja vähentää hiilijalanjälkeään – osa isompia ja osa pienempiä. Varma on jo vaihtanut hankkimansa sähkön vihreään sähköön asuntosalkkunsa kohteissaan ja kartoittaa ja toteuttaa uusiutuviin energianlähteisiin siirtymistä. Kohdetasolla toimenpiteen vaihtelevat, mutta projektit sisältävät mm. maalämpöön siirtymistä, aurinkovoimaloita kiinteistöjen katoilla, lämpöpumppuja ja lämmön talteenottoa, sekä erilaisia automatisointeja ja tehostuksia ja esim. valaistuksen uusimista energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin.

Lue, miksi maalämpö on kiinnostava kiinteistösijoittajalle.

 Varma pyrkii myös kannustamaan asukkaita vastuullisiin toimiin. Varma suosii sähköistä viestintää paperisen viestinnän sijaan ja yhtiö on lisännyt sähköautoille latausmahdollisuuksia ja kehittänyt asukkaiden pyöräilymahdollisuuksia mm. tarjoamalla asukkaille yhteiskäyttöpyöriä ja huoltopisteitä.

 ”Lisäksi käytössämme on kiertotalousohjeet, jotka ohjaavat mm. uudiskohteidemme rakentamista vastuullisesti. Sertifioimme myös kohteitamme, jonka kautta tunnistamme kehityskohteita”, Sipola mainitsee muutamina esimerkkeinä Varman vastuullisuustoimenpiteistä kiinteistökohteissa.

Maalämmöllä saadaan parempaa tuottoa sekä edistetään vastuullisuutta

 ”Olemme valinneet maalämmön lämmitysvaihtoehdoksemme kiinteistökohteisiimme juuri siksi, että haluamme edetä kiinteistökohteissamme päästötöntä lämpöä kohti. Painotamme päästöttömyyttä ja vihreitä energiamuotoja myös vastuullisuusohjelmassamme. Lisäksi päätökseen vaikuttaa talous, sillä asuntosijoituksien tuotolla turvataan Varman vakavaraisuutta. Se, että maalämpö laskee ylläpitokustannuksia ja investointi maksaa näin itsensä takaisin, on merkittävää päätösten kannalta. Maalämmöllä toivomme siis pitkällä aikavälillä saavamme sekä parempaa tuottoa, että edistettyä vastuullisuutta”, Sarianna Sipola kertoo.

 Suomalaisten eläkesäästöt ovat siis hyvissä käsissä ja kasvamassa hyvää tuottoa tuleville vuosille.

 ”On hienoa, että tällaisilla konkreettisilla toimilla voimme edistää kiinteistöjen vastuullisuutta myös taloudellisesti fiksusti”, Sipola tiivistää.

 

 

 

Share:
Rototec-Vihreaa-sijoittamista-ja-energiaomavaraisuutta-ekologisella-maalammolla_featured-img

Lataa kiinteistösijoittajan opas

Maalämmön suosio on ollut kovassa nosteessa viime vuosina sekä taloyhtiöiden että isojen kiinteistöjen lämmitys- ja viilennysmuotona. Monet suuret kiinteistösijoittajat ovat huomanneet maalämpöön siirtymisen edut ilmastolle sekä sijoitussalkulle ja kuinka paljon tuottoa sijoituksesta voikaan saada säästämällä kiinteistöjen energiakuluissa. Lue lisää oppaasta, kuinka paljon tuottoa voit saada kiinteistösijoituksestasi vaihtamalla maalämpöön.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.