Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus maalämpöön jo rakennusvaiheessa

Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus

50 kpl Energiakaivoja
310 m Syvyys
13 600 m2 Tiloja

Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus valitsi ilmastoystävällisen geoenergian ja käyttää kertyneet säästöt takaamaan tärkeää toimintaansa.

Geoenergia eli tuttavallisemmin maalämpö ja maaviileä on yksi kiinteistösijoittajan parhaista investoinneista. Se on myös ympäristöystävällinen valinta.

Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus (JUST) otti geoenergian käyttöönsä jo rakennusvaiheessa vuonna 2016. Rakennuksen lämmitettävä ja viilennettävä pinta-ala on 13 600 neliömetriä. Kohteeseen on toteutettu räätälöity lämpöpumppulaitos, jonka teholuokka 800 kW (lämmitys/jäähdytys).

Järvenpään uusi sosiaali-ja terveyskeskus valitsi maalämmön koska vuosittaiset säästöt ovat erittäin suuret ja geoenergiajärjestelmä maksaa itsensä nopeasti takaisin. JUST on saanut siirtymällä geoenergiaan 14% tuoton per vuosi ja on erittäin tyytyväinen sijoitukseensa maalämpöön ja sen tuomiin kustannussäästöihin. Alla vertailua kustannuksista.

 

Kulutetun energian hinta (EUR)  2017 2018 Keskimäärin

Vaihtoehtoisesti: kaukolämpö + vedenjäähdytyskoneet

166 829 174 980 170 905

Geoenergia
(toteutunut kustannus)

79 795 86 652 83 224
Säästö

 

 87 034  88 328  88 328

 

 

Lisäinvestoinnin takaisinmaksuaika keskimääräisellä toteutuneella säästöllä on 7,1 vuotta. Tuotto 14,1% per vuosi on huomioimatta energian hintojen nousua ja energian hintahan nousee koko ajan, koska energiayhtiöt joutuvat tekemään huomattavia investointeja uusiutuviin energiamuotoihin.

Ympäristömyönteinen valinta

Rototec teki TRT-testit ensin kahdella energiakaivolla ja porasi sen jälkeen yhteensä JUST:ille 50 kappaletta 310 metrin syvyisiä energiakaivoja, jotka on mitoitettu oikein tämän kokoisen pinta-alan lämmitykseen ja viilennykseen. Talvella kaivoista saadaan lämmitystä ja kesällä viilennystä.

”Valitsimme maalämmön, koska se on kustannustehokas ja ympäristömyönteinen valinta. Järvenpäässä on tehty valinta laittaa kaikki uudet kiinteistöt maalämpöön juuri näistä syistä. Tällä tavoin meille kertyy säästöjä, joita voidaan hyvin käyttää tärkeään toimintaamme. Viilennyskin on mitoitettu oikein, josta on kokemusta jo usealta lämpimältä kesältä”, kertoo Tero Passi, toimitusjohtaja, Järvenpään uusi sosiaali-ja terveyskeskus (JUST).

Enersys hoiti kohteen päämitoituksen, suunnittelun, hankintakonsultoinnin ja projektikonsultoinnin. Enersys tarjosi myös käyttöönotto- ja käyttötukipalvelun kohteelle. Enersys teki myös EED mallinnuksen kohteessa suunnitteluvaiheessa.

”Suunnittelu onkin tärkeässä roolissa tämäntyyppisessä suurkohteessa, kuten toki muulloinkin, jotta saadaan geoenergiakenttä mitoitettua oikein”, kertoo Matti Simppala Enersykseltä.

Share:
Rototec-Vihreaa-sijoittamista-ja-energiaomavaraisuutta-ekologisella-maalammolla_featured-img

Vihreää sijoittamista ja energiaomavaraisuutta ekologisella maalämmöllä

Maalämmön suosio on ollut kovassa nosteessa viime vuosina sekä taloyhtiöiden että isojen kiinteistöjen lämmitys- ja viilennysmuotona. Monet suuret kiinteistösijoittajat ovat huomanneet maalämpöön siirtymisen edut ilmastolle sekä sijoitussalkulle ja kuinka paljon tuottoa sijoituksesta voikaan saada säästämällä kiinteistöjen energiakuluissa.

Lue lisää oppaasta kiinteistösijoittajalle, kuinka paljon tuottoa voit saada kiinteistösijoituksestasi vaihtamalla maalämpöön.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.