Uuden laskurin avulla voi laskea eri energiamuotojen CO2 päästöt. Rototecin maalämmöllä ilmastosäästö 238 890 tonnia hiilidioksidia vuodessa

Vuonna 2007 perustettu suomalainen Rototec Group ylitti hiljattain 51 000 poratun maalämpökaivon määrän Pohjoismaissa. Euroopan suurimmaksi geoenergiayritykseksi kasvaneen, Pirkkalassa päätoimipistettään pitävän yhtiön poraamien kaivojen yhteenlaskettu päästösäästö oli viime vuonna 238  890 CO2-tonnia.

”Olemme äskettäin kehittäneet laskurin, jonka avulla voidaan laskea tarkasti eri energiamuotojen hiidlidioksidipäästöt. Maalämmön hiilijalanjälki on näistä selkeästi kaikkein pienin”, kertoo konsultoinnin vetäjä Tomi Mäkiaho Rototeciltä.

“40% hiilidioksidipäästöistä EU:ssa tulee rakennuksista, joten lämmitysmuodon vaihtaminen uusiutuvaa energiaa hyödyntävään vaihtoehtoon on yksi tehokkaimmista tavoista estää ilmastonmuutosta”, jatkaa Tomi Mäkiaho.

Suomessa lämmitysratkaisuja hallitsee yhä kaukolämpö, jonka osuus kaikkien rakennustemme lämmitysratkaisuista vuonna 2018 oli 46 prosenttia ja uudisrakennusten osalta yli 60 prosenttia.

Maalämmön osuus Suomessa oli noussut vuosituhannen alun 0,3 prosentista neljään prosenttiin kaikkien rakennustemme osalta vuonna 2018. Uusissa pientaloissa maalämmön osuus oli vielä vuonna 2000 muutamia prosentteja, mutta vuonna 2018 jo lähes 60%. Kerrostaloista vain yksi prosentti lämpeni maalämmöllä vuonna 2017, mutta kysyntä kustannustehokkaalle maalämmölle kaukolämmön hintojen noustessa on kasvanut koko ajan voimakkaasti.

 

Maalämmön hiilijalanjälki alle neljäsosa kaukolämmöstä

Suomessa yli 90% kaukolämmöstä tehdään polttamalla ja jopa 60% käyttämällä fossiilisia energialähteitä. Kaukolämmön keskimääräiset päästöt olivat viime vuonna Suomessa 130g/kWh.

Geoenergia eli maalämpö on kallioon varastoitunutta auringon lämpöä, siis uusiutuvaa ja hiilivapaata energiaa, mutta lämpöpumput käyttävät sähköä, joten maalämmöstäkin kertyy joitain päästöjä. Ne olivat vuonna 2019 keskimäärin 31g/kWh – alle neljäsosa kaukolämmön päästöistä.

Rototec on porannut toimintansa aikana jo yli 51 000 maalämpöenergiakaivoa, joista saatava ilmaisenergia vastaa 578 989 öljytynnyrillistä. Tämä ”ilmastosäästö” oli vuonna 2019 yhteensä 238 890 000 CO2-kiloa verrattuna ölylämmitykseen. Hiilidioksidimäärä vastaa 578 989 öljytynnyrillistä niiden loppukäytössä tai 208 274 henkilön lentomatkaa Helsingistä Bangkokiin. Geoenergiaan siirtyminen tukee siis hyvin hallituksen ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Rototecille myönnettiin äskettäin ensimmäisenä geoenergia-alan yrityksenä Pohjoismaiden laajuiset ympäristön, laadun ja työturvallisuuden kattavat sertifioinnit (ISO 14001, ISO 9001 ja ISO 45001).


Liikevaihto ja työntekijämäärä kasvoivat

Rototecin vuosi 2019 oli vahvaa kasvua, niin porattujen maalämpökaivojen määrässä, kuin liikevaihdossa, joka kasvoi 56,7 miljoonaan euroon edellisen vuoden 50,7 miljoonasta eurosta. Yhteensä Rototecilla on Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa 100 työntekijää.

“Meillä on suunnitelmissa kasvaa vielä lisää, niin yritysostojen, kuin orgaanisen kasvunkin avulla. Kysyntä uusiutuvalle energialle kasvaa kokoa ajan, kun sekä kuluttajat, että yritykset etsivät tapoja pienentää hiilijalanjälkeään ja vastata EU:n ja hallituksen ilmastotavoitteisiin ja hidastaa ilmastonmuutosta”, sanoo Rototec Groupin toimitusjohtaja Alexej von Bagh.

Rototec Group on Euroopan suurin geoenergiaratkaisujen tarjoaja ja tarjoaa kaikkia geoenergia-alan palveluita konsultoinnista ja geoenergiakenttien suunnittelusta niiden toteutukseen saakka.

Rototec toimii koko Suomessa, ja yhtiöllä on toimipisteitä myös Ruotsissa ja Norjassa.

Lisätietoja:
Joanna Viileinen, markkinointi-ja viestintäpäällikkö, Rototec Group, joanna.viileinen@rototec.fi tai 040 538 33 66
Ja kuvia: https://material.rotomap.fi

 

Rototec Group
Rototec on Euroopan suurin geoenergiaratkaisujen toimittaja ja alan innovatiivinen uudistaja. Geoenergia on maaperästä kerättävää uusiutuvaa energiaa, jonka avulla voidaan sekä lämmittää, että viilentää kaikenkokoisia kiinteistöjä. Rototecin kokonaisvaltainen konsepti kattaa koko prosessin energiajärjestelmän konsultoinnista ja suunnittelusta asennukseen. Vuonna 2007 perustettu Rototec toimii kaikissa Pohjoismaissa ja sen liikevaihto vuonna 2019 oli 56,7 miljoonaa euroa. www.rototecgroup.com

Lämmitysjärjestelmien markkinaosuustiedot tiedotteessa: Motiva ja Tilastokeskus.

 

Share: