Maalämpö on kiinteistösijoittajalle erittäin tuottava investointi

Maalämpö on kiinteistösijoittajalle loistava investointi, sillä siinä on hyvä tuotto ja edulliset käyttökustannukset. Lisäksi se edistää vihreää siirtymää ja nostaa asunnon arvoa ja asumismukavuutta.

Kiinteistökehitysyhtiö Ahti Invest Oy sekä EVLI Residential II Ky rahasto – johon Ahti kohteita kehittää – rakennuttaa kiinteistöjä, jotka lämpenevät ja viilenevät nyt ja tulevaisuudessa geoenergialla. Vuonna 2016 perustettu Ahti Invest on rakennuttanut jo reilu parikymmentä kerrostaloa etupäässä Pirkanmaan ja Turun seuduille ja työn alla on myös kohteita pääkaupunkiseudulle. Myynnissä on parhaillaan kolme ja suunnitteilla 10 kohdetta lisää. 

Käytännössä Ahti Invest ei tyydy operoimaan taustalla, vaan osallistuu aktiivisesti kohteidensa suunnitteluun ja rakennuttamiseen alusta loppuun asti.

Lämmityskulut maalämmöllä minimiin 

Ahti Investin toimitusjohtaja ja pääomistaja Janne Nyblom kertoo, että kiinteistön ja veden lämmitys muodostaa yli 30 % hoitokustannuksista. Lämmitys on suurin kustannuserä, minkä muodostumiseen kiinteistön omistaja voi vaikuttaa. 

– Maalämpö on tällä hetkellä ehdottomasti esimerkiksi kaukolämpöä kannattavampi ratkaisu. Ero on pyöreästi noin 50 senttiä per neliö per kuukausi. Säästö on erittäin merkittävä, Nyblom mainitsee.

– Kustannusnäkökulman lisäksi on tietysti erittäin hyvä, että voidaan samalla edistää vihreää siirtymää ja tarjota potentiaalisille ostajille hiilineutraaleja ratkaisuja.

Hyvä tuotto ja alhainen hoitovastike

Vaikka maalämpöjärjestelmän asentaminen kaivoineen ja putkineen on kallista, Nyblom muistuttaa, että sijoittajana häntä kiinnostaa kohteen tuotto. 
– Jos tuotto on vähintään 5 %, investointi kannattaa. Ja maalämmöllä tuotto on hyvä. 

Uusiin kiinteistöihin on varsin luontevaa miettiä ilmaston, energiaomavaraisuuden ja ennen kaikkea tuoton kannalta kokonaisvaltainen ratkaisu. Nykyisin kaikkiin Ahti Investin kohteisiin valitaan maalämpö, ellei sille ole jotain teknistä estettä. 

– Lisäksi kaikki kohteemme ovat operatiivisesti 100 % hiilineutraaleja. Geoenergia tuottaa lämmityksen ja viilennyksen, ja aurinkoenergialla tuotetaan noin 15-20% taloyhtiön tarvitsemasta sähköstä. Myös ostosähkömme on aina hiilineutraalia, Nyblom kertoo.

Janne NyblomEnnen siirtymistään kiinteistösijoittamiseen, intohimoinen luonnossa liikkuja Janne Nyblom työskenteli n. 20 vuotta Nokian Renkailla. Vaikka toimialat ovat erilaiset, kustannussäästöjen ja tuottojen etsimisessä lainalaisuudet ovat sentilleen samat, hän sanoo.


– Aurinkopaneelit rakennetaan kaikkiin kohteisiin, jos vain alueen kaava ja katon rakenne sen sallivat. Aurinkoenergian takaisinmaksuaika on jo alle 10 vuotta eli tuotto on reilusti yli 10 %, Nyblom huomauttaa. Hän arvioi, että maalämmön osalta takaisinmaksuaika tällä hetkellä on 13-15 vuotta ja tuotto suurin piirtein 7-8 % tasolla.

Päästöttömän energiantuotannon lisäksi Ahti Investin kiinteistöissä huomioidaan luonnollisesti myös lämmöntalteenotto ja muut energiatehokkuutta parantavat ratkaisut: talot kuuluvat A-energialuokkaan, niissä on led-valaistus ja kiinnitetty huomiota vedensäästöön.

Rakennuttajan investoinneista hyötyvät myös kiinteistön tulevat asukkaat. 
–  Kaikki meidän talomme tulevat olemaan markkinoiden alhaisimmilla hoitovastikekustannuksilla, Nyblom lupaa. 

Maalämpökohteet menevät kuumille kiville

Vaikka sijoittajaa kiinnostaa tuotto, maalämmön ympäristöystävällisyys on selkeä myyntivaltti markkinoilla. 

– Ympäristöystävällisyys kiinnostaa sekä ostajia että vuokralaisia. Maalämpökohteet ovat yksinkertaisesti haluttavampia sekä kotimaan että ulkomaan ostajille, Nyblom sanoo.

As Oy Tampereen JankankulmaVuonna 2022 valmistuneeseen As Oy Tampereen Jankankulmaan valittiin lämmitysjärjestelmäksi geoenergia.

Geoenergia parantaa asukasviihtyvyyttä, sillä järjestelmällä pystytään tuottamaan kiinteistöön myös kesäaikainen viilennys. 
– Maalämpö mahdollistaa ihmisille tasokasta vuokra- ja omistusasumista samalla kun asuminen kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. 

– Eikä sovi unohtaa budjetointinäkökulmaa. Erityisesti omistajan näkökulmasta maalämmön kustannusten ennustettavuus pienentää riskejä, Nyblom muistuttaa.

“Halvan sähkön aika on ikuisesti ohi”

Moni maalämmön jo aikaisemmin valinnut kiinteistönomistaja on voinut tänä vuonna onnitella itseään. Venäjän hyökkäyssota on nostanut polttoaineiden ja sähkön hintoja sekä herättänyt päättäjät huomaamaan, miksi energiaomavaraisuus on välttämätöntä. Samalla vihreä siirtymä on saanut lisävauhtia alleen.
– Uskon, että halvan sähkön ja kaasun aika on ikuisesti ohi, Nyblom tiivistää.


>> Maalämpöinvestointeja tuetaan sekä suunnittelu- että toteutusvaiheessa. Lue blogistamme, miksi kiinteistönomistajan kannattaa vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmä maalämpöön viimeistään nyt

Share:
Rototec-Vihreaa-sijoittamista-ja-energiaomavaraisuutta-ekologisella-maalammolla_featured-img

Lataa kiinteistösijoittajan opas

Maalämmön suosio kasvaa koko ajan sekä taloyhtiöiden että isojen kiinteistöjen lämmitys- ja viilennysratkaisuna. Monet kiinteistösijoittajat ovat huomanneet maalämpöön siirtymisen edut ilmastolle ja sijoitussalkulle, ja kuinka paljon tuottoa sijoituksesta voikaan saada säästämällä kiinteistöjen energiakuluissa.
 
Lue oppaasta, kuinka paljon tuottoa voit saada kiinteistösijoituksestasi vaihtamalla maalämpöön.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.