Haloo, Helsinki! Jätä tilaa uusiutuvalle energialle

Kaupunkien suhtautuminen uusiutuvaan energiaan ja sen vaatimiin toimienpiteisiin vaihtelee suuresti. Kaavoja uusittaessa kaikki energiamuodot tulisi ottaa mukaan keskusteluun.

Helsinki on käynnistänyt maanalaisen yleiskaavan uusimisen. Kaupungin voimassa olevan maanalaisen yleiskaavan alueella maalämpökaivojen poraaminen on kokonaan kielletty. Kaukolämpöputkistot louhituissa luolissa ovat kuitenkin sallittuja.

Espoossa suhtaudutaan myönteisesti erilaisiin geoenergia-, aluelämpö- ja hybridihankkeisiin, ja kaupunki suunnittelee kaavoittavansa laajoja asuinalueita maalämmölle. Maalämpöporakaivoja voidaan ainakin osassa kaupunkia toteuttaa esimerkiksi autohallien alle, ja myös viheralueita voidaan hyödyntää maalämmön tuotannossa. Tällä hetkellä Espoon alueen energiasta yli puolet tuotetaan kivihiilellä, mutta tavoitteena on luopua kivihiilestä jo 2020 mennessä. Espoossa käytännössä kaiken energiantuotannon hoitaa yksityinen yritys, jolloin kaupungilla ei ole omaa intressiä energian myynnissä.

Suhtautuminen geoenergiaan vaihtelee paljon

Alan toimijoiden mukaan kuntien suhtautumisessa geoenergiaan onkin suuria vaihteluita. Maalämpöä varten vaadittaviin energiakaivoihin liittyvässä lupapolitiikassa näkyy se, mikä taho paikallisen energiayhtiön omistaa. Porauslupia evätään vedoten esimerkiksi maanalaiseen kaavaan tai jopa maanalaisen rakentamisen lisääntymiseen tulevaisuudessa, vaikkei mitään pitkän ajan suunnitelmia olisi olemassakaan.

Suomessa kaikesta energiasta noin neljännes kuluu rakennusten lämmittämiseen. Suuri osa asuntojen lämmitykseen käytettävästä energiasta on kaukolämpöä, josta yli puolet tuotetaan edelleen fossiilisilla polttoaineilla. Helsingissäkin, jossa fossiilisten polttoaineiden osuus kaukolämmön tuotannosta on koko maan keskiarvoa suurempi, pyritään siirtymään kohti uusiutuvia energioita. Vuonna 2018 valmistuvan Salmisaaren polttolaitoksen pelletin kulutus täydellä teholla toimiessaan on noin rekallinen pellettiä joka toinen tunti.

Fossiilienergiasta eroon esimerkiksi hybridiratkaisuilla

Fossiilisten polttoaineiden käyttöä voitaisiin vähentää merkittävästi erilaisia hybridiratkaisuja ja alueellisia energiaratkaisuja hyödyntämällä. Nykyteknologialla suurienkin kiinteistöjen energia pystytään tuottamaan luotettavasti ja ympäristöystävällisesti esimerkiksi maalämmön, energian talteenoton ja aurinkoenergian yhdistelmällä. Maanalaisen kaavan ei tarvitse olla este energiakaivojen poraamiselle, sillä kaivon voi porata vaikkapa kiinteistön alapuolella sijaitsevasta tunnelista tai parkkihallista. Järjestelmän runkoputket voidaan viedä luolasta kiinteistöön helposti.

Kaupunkien tulisi tukea ja kannustaa yksittäisten taloyhtiöiden hybridiratkaisuja, vaikka se vähentäisi kaukolämmön myyntiä ja olisi pois kaupungin pussista. Näin fossiilisilla polttoaineilla tuotettavan energian osuutta voitaisiin osaltaan pienentää. Samalla lähestyttäisiin päästötavoitteita, joista Suomi laahaa muita Pohjoismaita jäljessä.

Toivottavasti Helsinki ottaa alan toimijat mukaan keskusteluun kaavaa suunnitellessaan ja antaa uusiutuville, ympäristöystävällisille energiamuodoille mahdollisuuden. Avoimella keskustelulla ja yhteistyöllä voimme päästä ympäristöä ja yhteiskuntaa hyödyttävään lopputulokseen.

Jouni Salakari, Markkinointi- ja viestintäjohtaja, Rototec

Share:
Rototec-Vihreaa-sijoittamista-ja-energiaomavaraisuutta-ekologisella-maalammolla_featured-img

Lataa kiinteistösijoittajan opas

Maalämpö on kannattava sijoitus. Lue lisää oppaastamme.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.