Maalämpö on mahdollisuus, johon kannattaa tarttua

Kiinteistön lämmitysjärjestelmän vaihtaminen päästöttömään maalämpöön ei ole koskaan ollut niin ajankohtaista kuin nyt, kirjoittaa Rototecin asiantuntija Jere Oksanen.

Vihreästä siirtymästä puhutaan paljon, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?


Kiinteistönomistajille se on ennen kaikkea mahdollisuus pienentää riskejä ja siirtää isotkin kiinteistöt omavaraiseen puhtaan energian lämmitysjärjestelmään. Kiinteistön arvo vähintään säilyy – jopa nousee – ja samalla päästöt putoavat lämmityksen osalta minimiin. Venäjän hyökkäyssota on myös hyvin konkreettisesti osoittanut, miksi energiaomavaraisuus on meille välttämätöntä.

Valtaosa lämmitysenergiasta tuotetaan edelleen polttamalla

Uskon, että irtautuminen fossiilisesta – ja lopulta myös muustakin polttamiseen perustuvasta energiantuotannosta – tapahtuu varmasti. Mutta jos Suomi haluaa olla hiilineutraali 2035, tarvitaan huomattavasti nykyistä ripeämpää vauhtia. Kiinteistöjen lämmitysenergian vaihtamisella puhtaaseen energiaan on tässä yhtälössä merkittävä rooli, sillä

  • rakennusten lämmitys, arviolta 70–80 TWh, muodostaa noin 26 % koko Suomen energiatarpeesta.
  • noin 18 % Suomen kaikista päästöistä muodostuu pelkästään rakennusten lämmityksestä tai lämmityksen energialähteestä.

Rototec chart Jere Oksanen

Vaikka lämmitysenergiatarpeesta enää 8 % tuotetaan suoraan fossiilisilla polttoaineilla, todellisuudessa määrä on huomattavan suuri. Ylipäätään polttamiseen perustuvan energiantuotannon osuus kiinteistöjen lämmityksessä on edelleen vähintään 70 %. Lämmitysenergiasta vasta noin 16 % tuotetaan lämpupumppuenergialla, johon myös maalämpö lasketaan.

Kirittävää siis riittää. Onneksi elämme aikoja, jolloin siirtymistä puhtaaseen energiaan tuetaan merkittävästi.

Tukea vihreän siirtymän hankkeisiin – siis myös maalämpöön siirtymiseen

Kiinteistönomistajan kannalta tärkein osoite on Business Finland, jolta voi hakea energiatukea uusiutuvan energian tuotantoon ja käyttöönottoon. Vuosi sitten rinnalle on tullut myös täsmäkatselmuksien tuki, joka on haettavissa vuoden 2023 loppuun asti.

Nyt kiinteistöomistajlla on siis mahdollista saada investointitukea sekä katselmointivaiheeseen että maalämpöhankkeen toteuttamiseen.

Taloyhtiöiden kannattaa puolestaan tutustua ARA-avustukseen, jota myönnetään kiinteistön energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin.

Junaan ehtii vielä, ja ammattilaiset auttavat kyytiin

On melko selvää, että investoinnit on tehtävä – ja mielellään nopeasti, sillä hinnat ovat jo nousussa. Kysymys kuuluu, haluatko tehdä ne ajoissa ja itsellesi, vai tekeekö energiayhtiö ne puolestasi ja ottaa voitot päältä?

On hyvä tiedostaa, että jokainen kiinteistö on omanlaisensa ja siten myös ratkaisut yksilöllisiä. Mitä laaja-alaisemmin kiinteistönomistaja toteuttaa uudistuksia, esimerkiksi yhdistämällä maalämpöön aurinkoenergian, hukkalämmöntalteenoton tai muun energian kierrätyksen, sitä omavaraisempi kiinteistöstä tulee. Parhaan lopputuloksen saamiseksi energiaratkaisut kannattaakin suunnitella kokonaisuutena.

Yksin ei tarvitse, eikä todellakaan pidä, jäädä pähkäilemään. Me ammattilaiset olemme täällä sitä varten, että autamme alkuun ja eteenpäin, ja tarvittaessa toteutukseen asti. Ole siis rohkeasti yhteydessä niin jutellaan lisää!

Maalämpö on mahdollisuus, johon viimeistään nyt kannattaa tarttua.
Jere Oksanen thumbnailJere Oksanen
Consulting Manager

Jere Oksanen on energiatekniikan DI, joka työskentelee Rototecilla Suomen-toimintojen suunnittelupäällikkönä.

Share:
Rototec-Vihreaa-sijoittamista-ja-energiaomavaraisuutta-ekologisella-maalammolla_featured-img

Lata kiinteistösijoittajan opas

Maalämmön suosio on ollut kovassa nosteessa viime vuosina sekä taloyhtiöiden että isojen kiinteistöjen lämmitys- ja viilennysmuotona. Monet suuret kiinteistösijoittajat ovat huomanneet maalämpöön siirtymisen edut ilmastolle sekä sijoitussalkulle ja kuinka paljon tuottoa sijoituksesta voikaan saada säästämällä kiinteistöjen energiakuluissa. Lue lisää oppaasta, kuinka paljon tuottoa voit saada kiinteistösijoituksestasi vaihtamalla maalämpöön.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.