Polttamallako maailman parasta kaupunkienergiaa?

Näin vaalien alla lähes kaikki puolueet tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että ilmastonmuutokseen tulee suhtautua vakavasti ja kaikki keinot sen hillitsemiseksi tulee ottaa käyttöön. Yksi iso osa-alue kokonaisuudessa ja kylmässä Suomessa on rakennusten lämmittäminen, josta aiheutuu n. 30 % Suomen tämänhetken päästöistä.

Hyviä päätöksiä on jo tehty, kuten hiilestä luopuminen, mutta vielä paljon on tehtävää. Hiilen polttaminen loppuu, mutta mitä tilalle? Kuinka suuria investointeja polttamalla tuotettavaan energiantuotantoon kannattaa tehdä, ja onko se tulevaisuuden ratkaisu?

Kun muissa pohjoismaissa öljylämmityksestä on jo luovuttu, tai tehty päätös sen lopettamiseksi, tuetaan meillä Suomessa vielä öljyn polttamista halvemman veroluokan muodossa. Tämä tuntuu uskomattomalta usean puolueen ollessa sitä mieltä, että nopeita ja tehokkaita keinoja tulisi ottaa pikaisesti käyttöön. Pienituloisten kansalaisten kohdalla veroluokan poisto ja siitä aiheutuva lämmitysöljyn hinnankorotus koetaan ongelmaksi, mutta siihenkin löytynee helposti lääkkeitä, jos vain on tahtoa.

Lisäkannustimet vähäpäästöisiin energiamuotoihin tervetulleita

Kaupunkien kiinteistöissä erilaiset hybridiratkaisut tukevat kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, mutta erityisesti keskustojen ulkopuolella olisi mahdollista siirtyä enemmän polttamalla tuotettavasta kaukolämmöstä maalämpöön, aurinkoenergiaan ja muihin vähäpäästöisempiin ratkaisuihin. Tähän tulisi rakentaa kannustimia ja eri vaihtoehtojen välistä vastakkainasettelua vähentää katsomalla asiaa puhtaasti ilmaston näkökulmasta.

Tukia puhtaammalle energialle tulisi harkita siitäkin syystä, että se toisi uusiutuvan energian aloille paljon lisää työpaikkoja. Positiiviset vaikutukset näkyisivät nopeasti myös valtion taloudessa paremman kauppataseen muodossa, kun fossiilisia polttoaineita ei tarvitsisi tuoda ulkomailta valtavia määriä.

Tehokkainta on käyttää vähemmän energiaa – siis energiatehokkuus

Erilaisiin energiatehokkuuteen tähtääviin ratkaisuihin tulisi kannustaa tulevaisuudessa, sillä tehokkain ja halvin keino vähentää päästöjä on käyttää yksinkertaisesti vähemmän energiaa ja tehdä säästöjä siellä missä ne ovat helpoiten saatavissa. Suomessa on edelleen tuhansia kiinteistöjä, joissa kertaalleen lämmitetty ilma puhalletaan ympäri vuoden taivaan tuuliin, ilman että sitä kierrätetään millään tavalla.

Kiinteistöveroa pitäisi käyttää kannustimena niin, että paljon saastuttavat kiinteistöt maksaisivat enemmän. Pitäisi luoda kiinteistökohtainen hiilijalanjälki, joka olisi kiinteistöveron peruste. Kaikille kiinteistöille pitäisi vaatia todellisuuteen perustuva energiatodistus. Se vaatisi energiayhtiökohtaisen CO2-päästöihin perustuvan kertoimen. Sähkön kerroin pitäisi muuttaa samalla vastaamaan todellisia päästöjä.

Ilmastonmuutokseen pitää uskaltaa vaikuttaa rohkeasti ja lämmityksen päästöt ovat osa kokonaisratkaisua. Tehdään rohkealla politiikalla palvelus tuleville sukupolville!

 

Tomi Mäkiaho
CIO ja Head of Consulting, Rototec

Haluatko keskustella
asiantuntijan kanssa?


Ota yhteyttä

 

Share:
Rototec-Vihreaa-sijoittamista-ja-energiaomavaraisuutta-ekologisella-maalammolla_featured-img

Lataa kiinteistösijoittajan opas

Maalämmön suosio on ollut kovassa nosteessa viime vuosina sekä taloyhtiöiden että isojen kiinteistöjen lämmitys- ja viilennysmuotona. Monet suuret kiinteistösijoittajat ovat huomanneet maalämpöön siirtymisen edut ilmastolle sekä sijoitussalkulle ja kuinka paljon tuottoa sijoituksesta voikaan saada säästämällä kiinteistöjen energiakuluissa. Lue lisää oppaasta, kuinka paljon tuottoa voit saada kiinteistösijoituksestasi vaihtamalla maalämpöön.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.