Rototec toteutti ABB Porvoon maalämpöprojektin osana ABB:n kansainvälistä ”Mission to Zero™”- ohjelmaa – 45 000 euroa säästöjä vuodessa

ABB Porvoo

18 kpl Energiakaivoja
250-320 m Syvyys
636 tonnia CO2 päästövähennys maalämpövoimalan ansiosta

ABB:n Porvoon-tehdas siirtyi hiilineutraaliin tuotantoon osana konsernin ”Mission to ZeroTM” – ohjelmaa vuonna 2021. Osana ohjelmaa oli uuden energiankierrätysjärjestelmän toteuttaminen, jossa hyödynnetään tuotannon hukkalämpö ja siirryttiin kaukolämmöstä hiilineutraaliin maalämpöön. Porvoo on ensimmäinen ABB:n toimipiste, jossa kierrätetään tehtaan tuotannosta saatavaa energiaa ja käytetään maalämpöä sekä aurinkovoimaa. 

Järjestelmän ensimmäisen toimintavuoden aikana energiatehokkuus parani jo 21 prosenttia, mikä huomattiin ABB:n johdossakin ja Porvoon tehtaan projekti toimii nyt hienona esimerkkinä konsernin muille tehtaille.

”Hyödynnämme nyt kaiken hukkalämmön esimerkiksi kompressoreista ja ruiskuvalukoneista. 60% lämmityksestä tulee energian kierrätyksestä ja 40% maalämmön avulla. Käytämme maalämpökaivoja myös vapaajäähdytykseen eli lataamme kaivot kesällä ja hyödynnämme lämmön talvella ja toisin päin eli talven kylmä käytetään viilennykseen”, kertoo Josi-Pekka Roppola, ABB Porvoon kiinteistöpäällikkö.

Hiilidioksidisäästöjäkin on saatu Porvoon mitalla. Uuden energiankierrätysjärjestelmän ansiosta tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät 636 tonnia vuodessa. Se vastaa 112 kertaa ajamista maapallon ympäri tai omakotitalon sähkösaunan lämmittämistä vuoden jokaisena päivänä 373 vuoden ajan.

Porvoon mallia maailmalle


”Mission to Zero™ on osa ABB:n koko konsernin laajuista hiilineutraalisuusprojektia. Porvoon-hankkeessa on integroitu ABB:n ja sen yhteistyökumppaneiden ratkaisuja, joiden avulla kestävämpää valmistusta toteutetaan tehokkaalla ja konkreettisella tavalla. Ensimmäiset ajatukset energiankierrätykseen esitettiin vuonna 2019 ja seuraavana vuonna oli eriasteisia suunnitelmia ja vaihtoehtoja valmiina.

”Vuonna 2019 silloiset paineilmakompressorit alkoivat tulla tiensä päähän ja aloimme miettimään uusia tapoja hyödyntää hukkalämmöt. 2021 keväällä teimme valinnat tekniikoista ja toimittajista ja Rototec valikoitui maalämpöporauksen suunnittelijaksi ja toteuttajaksi”, kuvailee Josi-Pekka Roppola.

Toukokuussa 2021 ABB aloitti projektin uusimalla paineilmakompressorit ja kesäkussa aloitettiin energiankierrätysjärjestelmän asennus ja maalämmön poraus. Lokakuussa 2021 koko järjestelmä oli valmiina käyttöönotettavaksi.

"Olemme saaneet Porvoon maailmankartalle. Yhtiön johtoa myöten puhutaan, että ”siellä Porvoossa...”, Porvoon-tehtaan johtaja Marko Utriainen iloitsee.

Toteutus oli nopeaa ja säästöjä tulee 45 000 euroa vuodessa jo pelkästään kaukolämmöstä luopumalla

”Toteutus oli todella nopea siitä kun olimme valinneet tekniikat. Projekti hieman laajeni matkan varrella, kun otimme vielä aurinkovoimalankin siihen mukaan.  Tämä uusi hybridi energiankierrätysjärjestelmämme yhdistettynä maalämpöön on todellista energian kiertotaloutta. Kaikki toimii tosi hyvin, jopa paremmin kuin paperilla. Projekti valmistui myös aikataulun mukaisesti”, Josi-Pekka Roppola summaa tyytyväisenä.

Rototec suunnitteli maalämpökaivokentän ja toteutti poraukset. Projektissa porattiin yhteensä 18 maalämpökaivoja, jotka olivat 250-320 metrisiä. Tom Allen Senera toteutti energiankierrätysjärjestelmän laiteasennukset ja Granlund oli mukana konsulttina kilpailutuksesta esisuunnitteluun ja käyttöönottoon asti koko matkan.

”Nyt saamme 45 000 euroa säästöjä vuodessa jo pelkästään jättämällä kaukolämmön pois. Uudet kompressorit ovat energiatehokkaammat ja kaikki toimii automaation avulla ja voimme itse säätää järjestelmää tarpeen mukaan. Saimme myös kaikki laitteistot siirrettyä näppärästi yhteen energiankierrätysjärjestelmään; paineilmankompressorit, maalämpökaivot ja jäähdytyslaitteet. Pystyimme siis hyvin hyödyntämään jo olemassa olevaa laitekantaa, joten kaiken kaikkiaan asennusaika oli lyhyt”, Josi-Pekka Roppola kertoo.

Katso video: ABB Mission to ZeroTM – Porvoon energiankierrätysjärjestelmä ja maalämpö

 

Kuva Tom Allen Senera

Share:

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.