Kauppakeskus Skanssi, Turku

Kauppakeskus Skanssista lähes energiaomavarainen

Turussa sijaitseva kauppakeskus Skanssi on 95 000 neliömetriä ja yli 90 yritystä käsittävä kokonaisuus. Vuonna 2009 avatun liikekiinteistön geoenergiakaivojen poraukset aloitettiin elokuussa 2018. Projektin kesto oli puolisen vuotta. Geoenergiaprojekti on toteutettu Advenin palvelumallilla, jossa Rototec on toiminut alihankkijana ja asiantuntijana.

Aiemmin kauppakeskus lämpeni ja viileni kaukolämpöverkon kautta. Nyt se on varalla, tarvittaessa käytettävissä. Maalämmön ja -viilennyksen lisäksi Skanssiin tuotetaan uusiutuvaa energiaa aurinkopaneeleilla. Skanssi oli Euroopan ensimmäinen kauppakeskus joka sai sekä rakennuksen aikaisen, että korkeimman Platinum-tason LEED-sertifikaatin vuonna 2017. 

”Geoenergian käyttöönottoa selvitettiin ja tutkittiin yli kolme vuotta ennen projektin aloittamista. Hyvällä valmistelulla ja yhteistyökumppanin löytymisellä oli ratkaiseva merkitys projektin läpivientiin. Uuteen energiamuotoon siirtyminen sujui hyvin ja kauppakeskuksen toiminta jatkui häiriöttä koko projektin ajan. Jatkamme vuosien ajan tehtyä työtä kestävien, vihreiden arvojen edistämiseksi. Myös asiakkaamme arvostavat vastuullisuutta”, kertoo kauppakeskus Skanssin kauppakeskusjohtaja Maarit Hurme.

”Skanssi on Rototecille merkittävä kohde. Olemme tehneet siellä kaksi TRT-testiä ja porausurakan, joka sisältää 112 kappaletta 350 metrin syvyisiä energiakaivoja. Lisäksi projekti on sisältänyt konsultointia”, Juuso Piironen, Rototecin projektijohtaja sanoo.

Share: