Kuortaneen Urheiluopisto vähentää päästöjään maalämmöllä

Kuortaneen urheiluopisto

140 kpl Energiakaivoja
200+ m Syvyys
42 000 m2 Urheiluhalleja, majoitustiloja ja hotelli
18 Lämpöpumppua, lähes megawatin teho
1300 tonnia CO2 päästövähennys maalämpövoimalan ansiosta

Älykäs energiaverkosto: energiaa aurinkopaneeleilta pumpuille voidaan ohjata optimaalisesti lämpötiloja ennakoiden. Uusi valaistus ja aurinkovoimala vähentää päästöjä 200 tonnia.

"Kun maalämpöosuus uudesta järjestelmästä on valmis, teetämme auditoinnin ja odotamme olevamme lähellä vuoden 2030 hiilineutraaliustavoitetta."

Juha TöyryläKuortaneen urheiluopiston toimitusjohtaja

Olympiaurheilukeskus Kuortaneen Urheilukeskus siirtyy kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. 

Kuva Timo Rajala

Olympiaurheilukeskus Kuortaneen Urheiluopistolla rakennetaan tulevaisuutta tekoälyn avulla  yhdistämällä uusiutuvia energianlähteitä, maalämpöä ja aurinkosähköä. Urheiluopisto uskoo, että tämä projekti edesauttaa heidän hiilineutraalisuustavoitteensa saavuttamista jo edellä aikataulua, vuotta 2030. Kuten esim. rakennusalalla ja liikenteessä, myös urheilun hiilijalanjälkeä ollaan aktiivisesti vähentämässä ja Kuortaneen projekti on iso osa tätä työtä.

Älykäs energiajärjestelmä sisältää mm. säädatan perusteella ohjautuvia älykkäitä lämmitysverkkoja ja päivänvalon mukaan säätyvän älyvalaistuksen. Urheiluopisto on myös vaihtanut koko valaistuksensa – yli 6000 valaisinta – led-valoihin.

Kuortaneen urheiluopisto päätti myös vaihtaa lämmitysmuotonsa ilmastoystävällisempään ja siirtyi turpeesta maalämpöön ja maaviileään vuoden 2021 aikana. Rototec porasi urheiluopiston alueelle kesällä 2021 yhteensä 104 kappaletta 200-300 metriä syvää lämpökaivoa, joilla lämmitetään yhteensä 47 000 kiinteistöneliötä: urheiluhalleja, areenoita, majoitustiloja ja hotelli.

Rototec porasi maalämpökaivot pääosin kolmella koneella, mutta parhaimmillaan tontilla oli neljä konetta yhtä aikaa töissä. Projekti on siis yksi Rototecin suurista projekteista ja se kesti kaiken kaikkiaan noin kolme kuukautta. Tämän kokoluokan hankkeissa on usein haasteita, eikä niiltä nytkään kokonaan vältytty, mutta hyvällä suunnittelulla ja esiselvityksellä projekti saatiin hyvin tehtyä.

Päästöjen vähentämisessä täysin uudelle tasolle

Opisto pääsee etenemään kohti hiilneutraalisuustavoitteittaan lämmityksen ja viilennyksen osalta hyvin jo nyt yhdistämällä geoenergia ja aurinkosähkö energiatehokkaaksi ratkaisuksi. Uuden tehokkaan järjestelmänsä avulla Kuortaneen Urheiluopisto säästää vuosittain 2800 MWh energiaa, mikä vastaa 14 miljoonan kilometrin ajoa sähköautolla.

”Uuden älykkään energiaverkon avulla pääsemme myös ihan uudelle tasolle päästöjen vähentämisessä. Nyt rakennettava maalämpövoimala poistaa leijonanosan päästöistä 1300 tonnilla. Laskenut energiankulutus tuo vuositasolla myös noin 250 000 euron säästöt, joilla katetaan investointia”, Kuortaneen Urheiluopiston toimitusjohtaja Jussi Töyrylä kertoo miksi projekti kannattaa.

Uusi maalämpöjärjestelmä otettiin käyttöön 1.9.2021. Kaikki projektissa hyödynnetyt uudet teknologiat vievät opiston kohti hiilinetraalia tulevaisuutta jo nyt.

”Kun maalämpöosuus uudesta järjestelmästä on valmis, teetämme auditoinnin ja odotamme olevamme lähellä vuoden 2030 hiilineutraaliustavoitetta jo nyt”, Töyrylä kertoo tyytyväisenä.

Kattava projekti on taloudellisesti kannattava

Kuortaneen Urheiluopistokin on kasvanut viime vuosina ja sen kiinteistöneliöt ovat kasvaneet 50 % viimeisen 10 vuoden aikana. Samalla aikavälillä Urheiluopisto on kuitenkin laskenut sähkönkulutustaan 25 %. Energiansäästöillä katettavaa investointia kutsutaan niin sanotuksi ESCO-rahoitukseksi. Kiinteistönomistajalle malli tuo säästöjä ensimmäisestä päivästä alkaen, mikä helpottaa suuriin investointeihin ryhtymistä. Nyt rakennettava energiajärjestelmä viimeistelee kokonaisuuden.

”Olemme toimittaneet Kuortaneelle kesällä 2020 auringon mukaan säätyvän älyvalaistuksen ja yli 2600 paneelin aurinkovoimalan, joka tuottaa 15 % Urheiluopiston tarvitsemasta sähköstä. Aurinkopaneelit asennettiin neljän hallin katolle. Nyt toteutettava geoenergiajärjestelmä käsittää lähes megawatin, 18 pumpun maalämpöosuuden ja on osa uudenlaista kestävän energian järjestelmää, jossa kaikki osat yhdistetään toisiinsa älykkäällä kiinteistöautomatiikalla”, kertoo Jyri Kelin, joka vastaa Lem-Kemin kestävän energian projekteista.

”Olemme todella tyytyväisiä voidessamme olla mukana auttamassa Kuortaneen Urheiluopistoa saavuttamaan ilmastotavoitteensa. Tämä on meillekin hyvin mielenkiintoinen projekti kokonsa ja monipuolisuutensa ansiosta. Tämä projekti on myös hieno osoitus hyvästä yhteistyöstämme Lem-Kemin kanssa. Opiston kanssakin yhteistyö toimi erinomaisesti koko projektin ajan”, kiittelee Jan Herranen, maajohtaja, Rototec Oy.

Kuortaneen Urheiluopiston Kestävän Energian Järjestelmä ja maalämpövoimala on osittain Business Finlandin tukema hanke. Energiajärjestelmät toimittaa ja rahoittaa ESCO-tyyppisellä rahoituksella lahtelainen Lem-Kem Oy, joka on Suomen suurin aurinkovoiman kokonaistoimittaja.

Share:
Rototec-Vihreaa-sijoittamista-ja-energiaomavaraisuutta-ekologisella-maalammolla_featured-img

Lataa kiinteistösijoittajan opas

Maalämmön suosio on ollut kovassa nosteessa viime vuosina sekä taloyhtiöiden että isojen kiinteistöjen lämmitys- ja viilennysmuotona. Monet suuret kiinteistösijoittajat ovat huomanneet maalämpöön siirtymisen edut ilmastolle sekä sijoitussalkulle ja kuinka paljon tuottoa sijoituksesta voikaan saada säästämällä kiinteistöjen energiakuluissa. Lue lisää oppaasta, kuinka paljon tuottoa voit saada kiinteistösijoituksestasi vaihtamalla maalämpöön.

Haluatko keskustella asiantuntijan kanssa?

Jätä meille viesti, mikäli olet kiinnostunut palveluistamme tai sinulla on kysymyksiä geoenergiaan liittyen. Asiakaspalvelumme ottaa sinuun yhteyttä niin pian kuin mahdollista.
Myymme suoraan ainoastaan yritysasiakkaille.